İl Genel Meclisi CHP Grup Sözcüsü Ahmet Baştagül, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yeni Büyükşehir yasasını onaylaması durumunda Adana’da 20 belde belediyesinin ve 870 civarında da muhtarlığın kapanacağını bildirdi. 

Büyükşehir sayısının 29’a çıkacağına dikkati çeken Baştagül, bu illerin tamamının hazine ve 2B arazilerinin en fazla olduğu iller olduğunun altını çizdi. Yasanın yürürlüğe girmesi halinde vatandaşla devlet arasındaki bağın kopacağını savunan Baştagül, İl Özel İdaresi’ne ait taşınmazların satılmasına da karşı olduklarını söyledi. Baştagül, “Biz bu gayrimenkulleri satmayalım. Adana’nın malı olarak kalsın. Yarın belediye başkanı bu yerlere kent için daha değerli bir şey yapabilir burada” dedi.

 

BÜYÜKŞEHİRLER 2B ARAZİLERİNİN EN FAZLA OLDUĞU İLLER

CHP’li Meclis Üyesi Baştagül, muhalefet partilerinin karşı çıkmasına karşın TBMM’den tartışmalar arasında geçen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulan Büyükşehir Belediyesi Yasası’yla 29 ilde il genel meclislerinin kapatılması kararını gazetemize değerlendirdi. Büyükşehir yapılan ve il özel idarelerinin kapatılacağı illerin hazine ve 2B arazilerinin en yoğun iller olduğunu dile getiren Baştagül, bu varlıkların Büyükşehir belediyelerine geçmesinin ardından sözkonusu bu arazilerin imar düzenlemeleri yoluyla rantlarının yükseltilerek köy dışındaki kişi ya da kurumlara satışının kolaylaşacağını ileri sürdü. Sözkonusu yasanın gizli nedeninin bu olduğunu belirten Baştagül, yasanın kırsalda yaşayan vatandaşlara sağladığı avantajların ise asıl hedefin makyajı olduğunu söyledi.

 

OKULLAR BELEDİYELERE DEVREDİLECEK Mİ?

İl Özel İdarelerinin taşınmazlarının tamamının Büyükşehir belediyelerine devredilmeyeceği kanısında olduğunu dile getiren Baştagül, Adana’daki ilköğretim okullarının büyük çoğunluğunun il özel idaresinin malı olduğunu anımsatarak, “Buraların belediyelere devredileceğini sanmıyorum. Aksi halde yarın bir belediye okuldan çıkın derse ne olacak” dedi.

 

VALİLERİN ELİNDE GÜÇLÜ BİR KOZ OLACAK

Adana’da Büyükşehir’e devredilecek olan taşınmazların belediyeye çok da bir getirisinin olmayacağını anlatan Ahmet Baştagül, Adana İl Özel İdaresi’nin büyük olasılıkla son bütçesi olacak olan 2013 bütçesinin 80 milyon lira olarak öngörüldüğünü belirterek şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanı bu yasayı büyük olasılıkla onaylayacak ve Büyükşehirlerde il genel meclisleri kalkacak. Bu yeni sistem aslında bir göz boyama. Özel idarenin sadece adı değişecek ve aradan sadece il genel meclisi ile meclis üyelikleri çıkacak. Bütçe ise olduğu gibi kentin valisinin başında olduğu Yatırım İzleme Koordinasyon Kurulu’na kalacak. Valilerin elinde yine aynı bütçe olacak ve istediği yere yol, okul, park, çocuk bahçesi, sağlıkla ilgili işler yaptırabilecekler. Yani valilerin ellerinde çok güçlü bir koz olacak.”

 

BELEDİYE BAŞKANI OY HESABI YAPARAK HİZMET VERİR

Büyükşehirlerin kırsala hizmetlerin sunulmasında yeterli olamayacağı kanaatini taşıdığını ifade eden Baştagül, 2004 yılında çıkarılan pergel yasasından sonra Adana’da kırsal alanda yapılan hizmetlerden örnekler vererek bu durumu şöyle açıkladı:

“Seyhan’ın köylerinin doğru dürüst asfaltlanması 7-8 yıldan sonra oldu. Örneğin Sarıçam’daki 34 civarındaki orman köyünün çoğunun yolunu il özel idaresi yaptı. Büyükşehirin hiçbir dahli olmadı. Çukurova ilçesinde ise yaklaşık 11 orman köyünün yolunu, köprüsünü, köy konağına varana kadar il özel idaresi planlamış yapıyor. 10 yıldır bu uygulamanın bir karşılığını yetki alanındaki kırsalda görmedik, göreceğimizi de sanmıyorum. Özel idare ve valilik devlet mantığıyla hareket ettiği için kırsaldaki 10 hanelik bir köyün yolunu, köprüsünü yapar, suyunu getirir. Diğer tarafta ise siyaseten seçilmiş olan belediye başkanı farklı bir mantık çerçevesinde düşünür. Örneğin Feke’nin bir köyüne 1-1.5 milyon lira harcayacağına şehir merkezinde nüfusun fazla olduğu yere ‘her türlü hizmeti yaparım 50-100 bin oyu da alır, belediye başkanlığını garanti altına alırım’ mantığıyla bakar.”

 

KIRSALI TANIMAK 10 YILI ALIR

Sözkonusu Büyükşehir yasasının yararlarına örnek olarak İstanbul ve Kocaeli’nin örnek gösterildiğini aktaran Baştagül, Adana’nın en güneyindeki Karataş ilçesi ile en kuzeyindeki Tufanbeyli arasında yaklaşık 350-400 kilometre mesafe olduğunu belirterek belediye kurumlarının bu tür hizmetleri vermeye alışık olmadığını ifade etti.

Baştagül, “Belediye, belki şehir içinde yol yapma yöntemini bilir ama çetin coğrafi koşulların olduğu yerleri, oralarda nasıl yol, planlama yapılacağını bilmez. Buraları tanıyana kadar 10 yıl geçer. Çünkü kurum olarak hazır değiller. İl özel idareleri ise 140 yıllık kurumlardır. 29 ilde il özel idaresi kalkacak ama diğer illerde devam edecek. Türkiye’de iki başlı bir yönetim olacak” diye konuştu.

 

VATANDAŞIN DEVLETLE BAĞI KOPACAK

Yasayla köy muhtarlıklarının da ortadan kalacağını anımsatan Baştagül, bu durumun da vatandaşın devletle bağını koparacağını öne sürdü. İl genel meclislerinin devletle vatandaşın buluştuğu ender mekanizmalardan biri olduğunu kaydeden Baştagül, meclis üyelerinin ise vatandaşla devletin arasındaki köprü olduğunu belirtti. İl Genel Meclislerinin siyasiler için aynı zamanda bir okul olduğunu ifade eden Baştagül, devletin demokratik bir mevzisinin, makamının ortadan kalkacağını söyledi.

Baştagül, “Buralardan sivillerin eli ayağı çekilirse devletle vatandaş nasıl bağ kuracak? Muhtarlıklar, meclis üyelikleri kaldırılıyor. Valiler, devletin il müdürleri halktan kopuk olacak. Çünkü arada köprü olacak bir makam kalmıyor. Aslında sivil iradeyi ortadan çekiyorsunuz. Bu işin en büyük kaybı da bu. Şu an burada bütçeyi seçilmişler yapıyor. Ama bu yasayla bunu ortadan kaldırıp doğrudan memurun eline bırakıyorsunuz. Onlar da bilmiyor. Meclise gelen üyeler ise bölgelerin sorunlarını bilen insanlar. Hazır sorunları bilip burada bütçe yapıyoruz. Esas yerelleşme dediğimiz, yerel demokrasi dediğimiz şey budur ama siz bunu insanlardan toplumdan alıyorsunuz” şeklinde konuştu.

 

İL GENEL MECLİS ÜYELERİ BÜYÜKŞEHİRDE DEĞERLENDİRİLMELİ

Seçilen belediye başkanının oy hesabı yaparak hizmet götüreceğini yineleyen Baştagül, şu an Büyükşehir belediyesi meclis üyesi olanların çok büyük kısmının kırsaldan habersiz olduğunu belirterek, önümüzdeki seçimde siyasi partilerin il genel meclis üyelerini Büyükşehir meclis üyeliklerinde değerlendirmesinin bu noktada yararlı olabileceğini vurguladı.

 

ÖZEL İDARENİN VARLIKLARI SATILMASIN

Yasanın büyük olasılıkla Cumhurbaşkanı tarafından onaylanacağını ifade eden Baştagül, bu nedenle İl Özel İdaresine ait gayrimenkullerin satışına karşı olduklarını vurguladı. Menderes Bulvarı’ndaki Beyaz Saray tesislerinin bulunduğu 25 dönümlük alana beş yıldızlı otel yapılmak istendiğini anımsatan Baştagül, satışa karşı olduklarının altını çizdi.

 

ÖZEL İDARENİN VARLIKLARI ADANA’DA KALSIN

Baştagül, “Çünkü yeni Büyükşehir yasası geçiyor ve bir yıl sonra seçimler olacak. Böyle bir durumda yangından mal kaçırır gibi bu yetkiyi vermek istemiyoruz. Belki yarın bir gün belediye başkanı kent için daha değerli bir şey yapabilir burada. Adana’nın öz malı olan bu gayrimenkulün yarın bir gün Adana dışında birilerinin eline geçmesini istemiyoruz. Bu şirketlerin çoğunun Adana’ya kaydı yok. Buradan kazandıkları da başka ile gidiyor. Bu nedenlerle Özel İdare’nin mallarının satışına karşıyız. Bu varlıklar Adana’nın kalsın, işleten de Adanalı olsun, kazancı da, vergisi de Adana’da kalsın istiyoruz” dedi.

VURAL KÖSE / GÜNAYDIN ADANA GAZETESİ