İl Başkanı Tanburoğlu bildirisinde ekonomi ve özgürlükler konusunda zor günlerden geçen gazetecilik mesleğinin Türkiye’de yapılamayacak hale geldiğini söylerken şu ifadelere yer verdi: “Özgür ve tarafsız basın, demokrasinin kilometre taşıdır. Demokrasinin dördüncü gücü olan basın, bugün Türkiye’de baskı, tehdit, kapatma ve ceza davaları ile zapturapt altına alınıyor. Şu bilinmelidir ki gazetecinin susturulduğu toplumlar, kör, sağır ve dilsiz demektir. Gazetecinin haber verme, halkın haber alma hakkı, demokrasi için olmazsa olmaz koşuludur. Basın ve ifade özgürlüğünün olmadığı toplumlarda özgürlükte yoktur.”

Zeydan Karalar, Adanalının Parasını İstanbul Medyasına Akıtmış! Zeydan Karalar, Adanalının Parasını İstanbul Medyasına Akıtmış!

SİYASİ İKTİDARIN ELEŞTİRİYE TAHAMMÜLÜ KALMADI

Türkiye Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 165’inci sırada olduğunu söyleyen Başkan Tanburoğlu, “Geçtiğimiz yıl Cumhur İttifakı’nın oylarıyla yasalaşan “Dezenformasyon Yasası” nedeniyle 33 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı. 2023 yılında 280 basın emekçisi yargılanırken, cezaevlerinde tutuklu bulunan gazeteci sayısı 57 oldu. Gazeteciler; İletişim Başkanlığı, Basın İlan Kurumu, RTÜK ve yargı baskısı altında mesleklerini yapamaz hale gelirken, siyasal iktidarın en küçük bir eleştiriye bile tahammülünü kalmadı. Birçok habere mahkemeler tarafından talimatla yayın yasağı ya da haber yapan gazeteci hakkında ya soruşturma başlatılıyor ya da tutuklanıyor. Tüm bunlara rağmen gerçeklerin ortaya çıkması için mücadele veren gazeteciler, halka haber verme hakkına sahip çıkmaya devam ediyor. Velhasıl Türkiye’de gazeteci olmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Zor koşullar altında doğru haberin ve objektif haberciliğin öneminin her geçen gün arttığı günümüzde, mesleğini etik ilkelerine saygıyla, özveriyle, tarafsız bir şekilde yerine getiren tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü`nü kutluyor, hepsine zorlu görevlerinde başarılar diliyorum” dedi.