Türkiye Futbol Federasyonu Yusuf Ziya Öniş başkanlığında 1923 yılında kurulmuştu.

O dönemki ismiyle Futbol Heyet-i Müttehidesi, Türk futbolu için önemli adımlar attı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonu doğrultusun ilk işi 21 Mayıs 1923 tarihinde FIFA'nın 26. üyesi olmak oldu.

Aradan 99 yıl geçti.

Milli takımımız İskoçya maçıyla birlikte tarihinde 611. kez sahaya çıktı.  Ay yıldızlılar, 99 yıllık tarihinde 333'ü resmi, 277'si özel, toplam 610 maç oynadı. Diyarbakır’da oynanan 611. İskoçya Maçını da 2-1 kazandı.

Aradan geçen 99 yılda Adana’da sadece 5 milli maç oynandı.

Bunların hepsi de özel maçtı.

Adana’daki son milli maç, Fatih Terim’in teknik direktörlüğünde Mevlüt Erdinç’in attığı golle kazandığımız 13 Kasım 2013 yılındaki Kuzey İrlanda ile yaptığımız maçtı. Önceki maç ise 18 Şubat 2004’teki Danimarka maçı olmuştu.

99 YILLIK MİLLİ TAKIM TARİHİNDE ADANA’DA OYNANAN MAÇLAR

11 Aralık 1985 Polonya 1-1 Gol: Tanju Çolak - ÖZEL MAÇ

12 Mart 1986 İsviçre 1-0- Gol: Yusuf Altıntaş – ÖZEL MAÇ

12 Şubat 1992 Finlandiya 1-1 Gol: Orhan Çıkırıkçı – ÖZEL MAÇ

18 Şubat 2004 Danimarka 0-1 – ÖZEL MAÇ

15 Kasım 2013 Kuzey İrlanda 1-0 Gol: Mevlüt Erdinç – ÖZEL MAÇ

Tüm ülkelerin milli maçlarına baktığımızda ağırlıklı olarak sonbahar ve Kış aylarında yapıldığını görüyoruz. Ancak çoğu maçta soğuk hava kar gibi olumsuz hava şartlarını da gözlemiyoruz.

O nedenle sadece sahanın iyi olması değil, iklim şartlarının da futbol oynamaya uygun olması önem taşıyor.

Bunları göz önüne aldığımızda, Adana iyi bir futbol kenti olarak öne çıkıyor.

Bu nedenle; ılıman iklimi, yeni stadınının (Eski Statta iyiydi) Türkiye'deki statların ortalama kalitesinin üstünde olduğu gerçeği ve "futbolu seven bir şehir" olduğu değerlendirildiğinde kente maç verilmemesi anlaşılmaz duruma geliyor.

Adana’nın iklim, kültürel, gastronomi, ekonomik ve futbol kenti olması nedeniyle özel değil resmi maça ev sahipliği yapmayı hak ediyor.

TFF tarihinde Adana’da sadece 5 özel maç yapıldı.

Bu sayının artırılması hatta Resmi maç oynanması için girişimler ve görüşmeler yapılmalıdır. Çünkü Milli maçlar kentin tanıtımına büyük katkılar veriyor. Ekonomik ve sosyal yaşam daha da canlanıyor.

Maç günü ve öncesinde kış gidiyor, bahar geri geliyor.

Başta spor dünyasının önde gelenleri olmak üzere, spor medyası ve TSYD, AGSYD ile tüm ilgililer ortak hareket ederek Adana’yı “Maç yapılan kentler” döngüsünün içine girmesini sağlamak için çalışmalı ve kentte Bahar’ı yaşatmalıdır.

Türk Milli takımının, 26 Ekim 1923 tarihinde Romanya ile oynadığı ilk maç, 3 gün sonra 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyetin müjdecisi olmuştu. 

Umarız, "Yeni Adana Stadı" da, Adana’da yapılacak resmi Milli Maçların müjdecisi olur.