Çek yasasının değişmesiyle Sulh Ceza Mahkemeleri'nin iş yükünün büyüdüğüne işaret eden Beytorun, 14 İcra Mahkemesi'ndeki dava sayısının 210 bine ulaştığını kaydetti.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir'i ziyaret eden Beytorun, basının demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu hatırlattı.
Mevcut adliye binasının fiziki olarak yetersiz kaldığını ifade eden Beytorun, merkez ilçe Yüreğir'de yeni adliye binasının yapılması için çalışmaların devam ettiğini açıkladı. 1000 personeli bulunan Adana Adliyesi'ne günde ortalama 8–10 bin kişinin geldiğini anlatan Beytorun, yer darlığı nedeniyle hâkim ve savcıların tek odayı kullanmak zorunda kaldığını, koridorlarda yeni prefabrik bölmelerle soruna çözüm üretmeye gayret ettiklerini bildirdi.
Türkiye genelinde 9 bölgede kurulması planlanan yerlerden biri olan Adana İstinaf Mahkemesi'nin altyapısını oluşturmaya çalıştıklarına dikkat çeken Beytorun, bu amaçla daha önce Adalet Bakanlığı'nca alınan Mersin yolundaki Çukobirlik binasından fiziki olarak elverişsiz olmasından vazgeçildiğini dile getirdi.
11 ilin bağlanacağı İstinaf Mahkemesi için bu yıl bina kiralanacağını, daha sonra yapılması planlanan yeni adliye binasına taşınacağını aktaran Beytorun, bu mahkemede görev yapacak 80 kişinin eğitimlerine başlandığını belirtti. Beytorun, İstinaf Mahkemeleri'nin devreye girmesiyle Yargıtay'ın iş yükünün azalacağını ve yargılama sürecinin hızlanacağını kaydetti. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Beytorun, Yeni Türk Ceza Kanunu'na göre basın mensuplarının adliyede görüntü ve fotoğraf çekmelerinin yasaklandığına değindi. Yargı makamlarınca suçu kesinleşmeyen herkesin suçsuz olduğuna işaret eden Beytorun, batı ülkelerinde de basına yönelik uygulamanın bu şekilde yürütüldüğünü sözlerine ekledi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ise başsavcıya teşekkür etti.