Jules Verne'ün yazdığı “Ay'a Seyahat” ve H. G. Wells'in yazdığı “Ay'daki İlk İnsanlar” romanları,  illüzyonist ve sihirbaz olan Georges Méliès tarafından ilham alınmış 1902’de “Le Voyage dans la lune” “Ay'a Seyahat” ismiyle film olarak Ekim 1902’de yayınlanmıştı.  Fransız yapımı, siyah-beyaz sessiz bilimkurgu Filmin süresi, saniyede 16 kare hızında oynatıldığında 14 dakikaydı.

Türklerin içinde olduğu ilk uzay filmi ise, Zsa Zsa Gabor ile de aşk yaşayan Türk sinemasının yakışıklı jönü Muzaffer Tema'nın Hollywood'taki macerasına sığdırdığı 2 filmden biri olan 'Aya Giden 12 Adam'dı. 1959 yapımı Aya Giden 12 Adam filmiyle Colombia Pictures'ın yapımcılığını üstlendiği David Bradley'in yönettiği filmde 12 farklı milletten astronotun Ay'a seyahati konu ediliyordu. Tema ise 12 astronot arasında Dr. Selim Hamid'i canlandırmış, Ay’a ilk adım atan astronotlardan biriydi. Böylece Neil Armstrong’tan tam 10 yıl önce bir Türk Ay’a ilk adımını atmıştı.

Belki de Uzaya Seyahat, Jules Verne ile Başlayan Bir Rüyaydı Önceleri…

2013’te 92 yaşında hayata gözlerini yuman ve filmde Uzaya çıkan Türk Astronotu canlandıran Muzaffer Tema, bir Türk Astronotun gerçekten Uzaya gidişini görememişti.

***

Sovyetler Birliği, 12 Nisan 1961'de uzaya ilk insanı göndererek tarihi bir başarı yakaladı. Uzaya ilk giden Sovyet kozmonot, dünyanın etrafından bir yörünge boyunca 108 dakika uçan Yuri Gagarin'di.

ABD ve Rusya arasındaki “Uzay Savaşları” büyük rekabete sahne oldu.

Sovyetler Birliği, farklı milletlerden astronotları da uzaya gönderdi. İlk Çek astronot Vladimir Remek, 2-10 Mart 1978'de uzaya gitti.

Polonyalı Miroslaw Hermaszewski ve Alman Sigmund Jahn da 1978'de uzaya giden astronotlar arasında yer aldı.

Polonyalı Miroslaw Hermaszewski ve Alman Sigmund Jahn da 1978'de uzaya giden astronotlar arasında yer aldı. Küba'dan Arnaldo Tamayo Mendez 1980'de, Moğolistan'dan Jugderdemidiin Gurragcha ve Romanya'dan Dumitru Prunariu 1981'de uzaya gitti. Jean-Loup Chretien ise 24 Haziran-2 Temmuz 1982'de uzay yolculuğuna çıkan ilk Fransız astronot oldu.

Sovyetler Birliği'nin yüzlerce astronotu yıllar içinde uzaya taşımıştı.

Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) programları Mercury, Gemini ve Apollo ile uzaya ve aya astronotlarını yollayan ABD, Merkür Projesi ile uzaya çok sayıda uçuş yaptı. NASA 5 Mayıs 1961'de, "Freedom 7" göreviyle astronot Alan Shepard'ı uzaya gönderdi. Uzaya giden ilk Amerikalı Shepard, alt yörüngede 15 dakika 28 saniye uçuş yaptı.

NEIL ARMSTRONG AY'A BASAN İLK İNSAN OLDU

ABD, 20 Temmuz 1969'da Apollo 11 ile Neil Armstrong, Edwin Aldrin ve Michael Collins'i Ay'a yolladı. Armstrong Ay'a ilk ayak basan insan oldu ve ardından Aldrin geldi.

NASA da yıllar içinde yüzlerce astronotu uzaya taşıdı.

Uluslararası Havacılık Federasyonu (FAI), yerden 100 kilometre ve daha ötesini "uzay" olarak kabul ediyor. 2024’te bu standarda uyan ilk Türk Astronot İlker Gezeravcı bizleri gururlandırdı, mutlu etti.

Bizim için İyi güzel ve başarılı bir proje olarak tarihi andı, Ancak Dünya için sıradandı.

O nedenle olayı bu kadar büyütmezsek, coşturmazsak daha iyi olurdu!

Zira bugüne kadar uzaya giden 40’ın üstünde ülkeden 700’ü aşkın astronota ayıp ederiz. Onlar unutmuşken, bizim için yeni olması tarihi değildir.

Başarıya sevinip, mutluluğa ortak olalım. Ama abartılı sevinmek  yerine geç kaldığımıza üzülelim!