Hamburg hem limanı hem de gece hayatı ile meşhurdur.

Gece hayatı da liman yakınlarında bir bölgeye yayılmış durumda. Bu bölgede bar ve gece kulüplerinden striptiz kulüplerine kadar birçok mekâna rastlayabilirsiniz.

Liman bölgesindeki üç tarihi müze gemisini de gitmişken görmenizde fayda var.

Bu özelliklerin olduğu Almanya’nın Hamburg Belediyesi, ilginç bir karar aldı.

Hamburg Belediyesi, araç kullanımını azaltmak ve toplu taşımayı teşvik etmek amacıyla “Araçsız Pazar Günü” uygulamasını hayata geçirdi.

Kentte belirlenen aralıklarla pazar günlerinde araç kullanılmıyor, toplu taşıma ise teşvik amacıyla ücretsiz oluyor ve sürdürülebilir ulaşıma ilişkin etkinlikler yürütülüyor.

Önümüzdeki yirmi yıl içinde Hamburg, yalnızca yayaların ve bisikletçilerin belirli bölgelere girmesine izin vererek araba sayısını azaltmayı hedefliyor.

Proje kapsamında ayrıca insanların araba olmadan erişebileceği yeşil ağların (Grünes Netz) 2035 yılına kadar Hamburg’un %40’ını kapsayacak şekilde genişletilmesi, parkları, oyun alanlarını, spor sahalarını ve mezarlıkları içermesi bekleniyor.

Benzer uygulamalar Kopenhag, Amsterdam, Paris, Oslo, Madrid, Londra, Belçika, Meksika ve New York kentlerinde de uygulanıyor.

Bu uygulamayla O bir günde hava daha az kirlenecek doğa adeta kendine gelecek. İnsanlar evlerinde veya toplu taşımayla gittikleri yerlerde stressiz bir geçirebilecekler.

***

Bu proje “Dünya Kentlerinden İlham Veren Projeler” E-kitabında var. Bunun gibi uygulanan veya fikir aşamasında projeler var.

Ülkemize bakıyoruz…

Projeden çok, aday kim olacak yarışı var.

Sen kime yakınsın, o kime yakın yarışı.

Belediye Başkanı olmak isteyenlerin “Aday” olma yarışında hangi kriterlere bakıldığı malum. Kentleri için “Projelerini yarıştırdıkları”nı pek sanmıyorum.

Olması gereken, tüm aday adaylarının yeni fikir veya projelerini yarıştırması olmalı. Ancak bu yapılmadığı için “Aday Olma Yarışı” “sen kime yakınsın” şeklinde oluyor.

Bu nedenle Dünya “Araçsız Bir Çevre” için özendirme projeleri geliştirirken bizler “Aracımı Nereye Park Edeyim” sorununa takıldık.

Böyle giderse “Başkan Adaysız Yerel Seçim” projesini de Dünyaya biz sunarız…