MURAT BARHUN - SON NOKTA GAZETESİ 

Evde köpek beslemenin son yıllarda artış gösterdiğini aktaran Köpek Eğitmeni Çağlar Kalaycıoğlu,  evde beslenen köpeğe eğitim verilmesi durumunda sahibine rahatlık ve konfor kazandırdığını söyledi. Eğitim almayan köpeğin, sahibinin üzerine sıçrayacağını, parkta yürüyüşe çıkarıldığında sağa sola koşacağını, hiçbir söyleme karşılık vermeyeceğini belirten Kalaycıoğlu, “Eğitim almış köpek ise bunun aksine sahibinin sözünü dinler ve itaat eder. Bu da bakıcısına rahatlık ve konfor sağlar” dedi.

“EĞİTİMLİ KÖPEK KOMUT DİNLER”

Köpeğe 1 aylık temel eğitim verilmesinin ardından köpeğin sahibinin gözünün içine bakarak itaat edeceğini anlatan Köpek Eğitmeni Çağlar Kalaycıoğlu, İnsanlara en uyumlu köpeğin “Golden “Retriever” olduğunu belirtti. Kalaycıoğlu köpeğe eğitim konusunda şunları söyledi;

Bir köpek 1 aylık temel eğitimi aldığında başta “Hayır” ve “Aferin” olmak üzere “Bekle”, “Otur”, “Yat”,  “Kalk”, Yavaş Yürü”, “Hızlı Yürü”, “Koşar adım” gibi komutları öğreniyor. Yürüme esnasında Sol dizde yürümeyi öğreniyor. Bir kafede çay içerken sahibinden “Otur” komutunu alan bir köpek önünde kedi de geçse, başka köpekte geçse yerinden kalkmaz. Sahibinin gözünün içine bakar. İzin ister. Eğitimsiz bir köpek ise böyle bir durumda yerinde duramaz. Eğitimsiz köpek bir çocuk için tehlike oluştururken, eğitimli bir köpek çocuk için eğlence bile olabilir. Onun için eğitim şart”

KÖPEĞE EĞİTİM YASAL ZORUNLULUK OLMALI

Köpeklerin sadece “ev köpeği” konumunda olmadığını bazı işyerlerinde “Bekçi” konumunda da olduğunu anımsatan Kalaycıoğlu “Köpeklerde “Alan koruma” eğitimi de veriliyor. Yoldan geçen birine köpek havlamazken, kendi koruma alanına giren birine havlayabiliyor. Eğitimli köpek her alanda kullanılabiliyor. Başarılı olduğu konuda “Aferin” ile ödüllendirilen bir köpek, “Hayır” komutuyla durabiliyor. Hatta eğitim yükseltildiğinde görme engelli bir vatandaşı bir yerden bir yere götürebiliyor. Eğitim bu kadar önemliyken köpeklerin çoğunluğuna eğitim verdirilmiyor. Bence köpeklere en azından temel eğitim yasal zorunluluk olmalı. Yolda yürüyen bir çocuğa köpek saldırmamalı. Köpek sahibinin komutlarını yerine getirmeli. Çevre sağlığı için ve insanın rahatlığı için köpeğe eğitimin zorunlu olması lazım.” diye konuştu.