Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, yapımına yaklaşık 11 yıl önce başlanan ve 526 milyon dolara mal olan 14 kilometre uzunluğundaki hafif raylı sisteminde seferlere her an başlayabileceklerini söyledi.

Durak'ın her ikisinde de aday olduğu 2004 yerel seçimleri ile 2009'un mart ayındaki yerel seçimler öncesinde, deneme sürüşlerini yaptırdığı, gazetecilere tur attırdığı ancak, daha sonra çalışmayan Adana Hafif Raylı Sistem inşaatında, bu kez sona gelindiği bildirildi.

Aytaç Durak, yaptığı açıklamada, art arda iki seçim öncesinde deneme sürüşleri yapılmasına rağmen faaliyete geçmeyen ve halk arasında ''Adana metrosu'' olarak bilinen hafif raylı sistemin bugün-yarın devreye gireceğini kaydetti.

Seferlerin başlamasının ''an meselesi'' olduğu müjdesini veren Durak, ''Metronun hiçbir eksiği kalmadı. Sinyalizasyon eksiği yok, istasyonlar da tamamlandı. Şu anda geçici kabul zabıtlarıyla ilgili tutanaklar hazırlanıyor. Seferlere her an başlayabiliriz. İlerde doğabilecek eksiklerin sorumluluğunun altında kalmamak için ince eleyip sık dokuyoruz'' dedi.

Durak, metronun hizmete açılacak 14 kilometrelik ilk etabının Ruh Sağlığı Hastanesi CarrefourSA kavşağından başlayıp, Yüreğir otogarı karşısındaki istasyonda sona erdiğini, bu bölümde 4'ü yer altında, 4'ü hemzemin istasyon, 5'i ise viyadük olmak üzere 13 istasyon bulunduğunu söyledi.

İkinci etabın ise 13'ncü istasyonun bulunduğu Yüreğir Otogarı karşısından başlayıp Çukurova Üniversitesi'ne kadar uzanacağını ifade eden Durak, 9,5 kilometreden oluşacak bu bölümde 7 istasyonun bulunacağını kaydetti.

Durak, yapımına fiilen yaklaşık 11 yıl önce başlanan ve 526 milyon dolara mal olan 14 kilometre uzunluğundaki hafif raylı sistemin üniversiteye kadar uzanacak ikinci etap projesinin ihalesini de yaptıklarını söyledi.

TRAFİK RAHATLAYACAK

Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Raylı Sistem Koordinatörü Mebruh Kurtulgan ise, Adana metrosunun faaliyete geçmesiyle birlikte trafiğin yoğunluğunun büyük ölçüde rahatlayacağını bildirdi.

Kurtulgan, saatte 80 kilometre hız yapacak Adana metrosunda güvenlik tedbirlerinin gözden geçirildiğini, seferler başladığında halkın yaklaşık bir hafta 10 gün ücretsiz yararlanacağını belirtti.

İkinci etap proje ihalesini 626 bin lira karşılığında alan Yüksel Uluslararası Proje A.Ş'nin çalışmalarına en kısa sürede başlayacağını ifade eden Kurtulgan, ikinci etabın ardından diğer etapların da ihtiyaca ve o günün şartlarına göre tespit edileceğini kaydetti.

İhalesi 1996 yılında yapılan, devreye girmesiyle kentin kuzey ve güney bölgesini birbirine bağlayacak hafif raylı sistem, 339 milyon 863 bin 726 dolara ihale edilmişti. Çalışmaların sürdüğü sırada inşaat uzun süre durmuş ve ek kredilere ihtiyaç duyulduğundan tamamlanma süresi uzamıştı.

Bu arada, nüfusu 1,5 milyonu aşan kentin en işlek merkezlerinden geçen, Adana'nın kuzey ve güneyini birbirine bağlayan hafif raylı sistem güzergahında, rayların kenarlarına dikilen fidanların ise geçen zaman içinde boy attıkları gözleniyor.