Adalet Bakanlığı, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanmasını sağlayan Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’ı ilgilendiren davanın mahkeme başkanı hakkında, YARSAV üyesi olduğu gerekçesiyle reddihâkim talebinde bulundu

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Erzincan’da İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nı uygulamaya koyduğu iddiasıyla 17 Şubat 2010’da tutuklanmadan önce, kendisini gözaltına aldıran ve tutuklanmasına neden olan Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal hakkında Adalet Bakanlığı’na başvurarak soruşturma başlatılmasını istedi.

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere gööre; Cihaner, Şanal’ın, kendisinin yürüttüğü Fethullah Gülen ve İsmailağa cemaatine ilişkin dosyaları yasalara aykırı bir yol izleyerek elinden aldığını iddia ederek, hakkında soruşturma açılmasını talep etti.

Ancak Adalet Bakanlığı, Cihaner’in bu talebine herhangi bir yanıt vermedi. Cihaner de, bakanlık işleminin iptali ve Şanal hakkında soruşturma başlatılması istemiyle dava açtı.

Kazan: Üye olmak suç mu?

Dava için Cihaner’in avukatı Turgut Kazan ile Adalet Bakanlığı’nı temsilen iki tetkik hâkimi dün Ankara 1. İdare Mahkemesi’ne geldi. Ancak duruşma yapılamadı. Ankara 1. İdare Mahkemesi Başkanı Gürsel Özkan, kendisinin YARSAV Yönetim Kurulu üyesi olması nedeniyle Adalet Bakanlığı’nın reddihâkim talebinde bulunduğunu ve davanın Şanal’a haber verilmesinin talep edildiğini söyledi.

Özkan, reddihâkim talebinin karara bağlanmasının ardından duruşmalara başlanacağını bildirdi.
Reddihâkim talebine tepki gösteren Kazan, “Adalet Bakanlığı kural dışı ve hukuka aykırı davranıyor. Cihaner YARSAV üyesi değil. Bakanlık böyle yaparak yargıya karşı savaş açtığını kanıtlamış oluyor. Örgütlenme haksa, YARSAV üyesi olmak suç mu?” diye konuştu.