Sonda yazacağımı başta yazayım.

Bu konuyla ilgili son yazımdır.

Adana Demirspor’da Mehmet Gökoğlu’ndan sonra “Başkanlık” için yaşananlar veya yaşatılanlarla ilgili inandıklarımı, düşündüklerimi, Adana Demirspor’un arması, renkleri öncelikli yazıyorum.

***

Sedat Sözlü’nün Başkanlık için adı geçtiğinde ilk ve belki de tek tepkiyi ben vermiş, “Sedat Sözlü şike yapmış ve cezasını çekmiş biridir. Olmasın, Yine Başkan Hüseyin Sözlü’nün işaret edeceği bir isim Başkan olsun” dedim.

Çalıştığım TV’de bunun iyi olacağını söyleyebilir, Gazetemde “Adana Demirspor’un Sedat Sözlü ile Şampiyon olacağını” izah edebilirdim

İnanmadığım için yapmadım

Sonuçta büyük başarılar beklerken, Sözlü’nün gittiği sezon son maçta kümede kaldık.

***

Mehmet Gökoğlu geldi, “Ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız” dedi, gerekçelerini açıklayarak “olmaz” dedim.

“Mehmet Gökoğlu Adana Demirspor’a para veriyor, emek veriyor, adam daha ne yapsın” diyerek yöneticisi olduğum TV’de adamın iyi şeyler yaptığını örneklerle ifade edebilir, gazetemde “Fedakar Başkan” olduğunu yazabilirdim

Yine inanmadığım için yapmadım.

Sonuçta sezon sonunda küme düşmemek için adeta öldük öldük dirildik.

***

Adana Demirspor Mehmet Gökoğlu’ndan sonra Başkanlık meselesinde duyumlarımız oldu.

İddiia düzeyindeki duyumlarımız “Bir siyasetçi, İş Adamı Murat Sancak’ı Adana Demirspor Başkanı olması için işaret etmiş. Adana Demirspor zaman içinde şirketleştirilecek.Ve Adana Demirspor Murat Sancak’ın Başkanlığında devam edecek” şeklindeydi.

Yokya” dedik, “Murat Sancak deniliyor, adam Adanalı bile değil, ne alaka?” diye düşündük.

İddiaydı.

Duyumdu.

Önemsemedik.

O zaman seçim öncesiydi. Ve Adana Demirspor’a Başkanlık için Aziz Kaya, Nilay Ateşoğulları adaydı. Hatta Aziz Kaya’nın “Nakit 13-15 Milyon liram var” söylemlerini duyuyorduk.

Ardından kongreye sayılı gün kala, Aziz Kaya, Başkan Hüseyin sözlü’nün manevrasıyla (Burada o iddiayı söylemek dahi istemiyorum) adaylıktan çekildi. Vazgeçti.

Kongrede Nilay Ateşoğulları tek başkan adayı kaldı. Ancak sonradan öğrendiğimize; daha doğrusu, sonradan oluşan yönetim kurulu üyelerinin istifasında yaptığı açıklamadan öğreniyoruz ki, aldıkları “Talimat” gereği son dakika kongre üyelerinin önemli bölümünü elinde tutan Kazım Bozan aday oluyor. Ve Kongre üyelerini elinde tutan Kazım Bozan seçimi kazanıyor.

Allah allah, ne oluyor ya” dedik. İlk duyum niteliğindeki iddia aklımıza geliyor.

Bende bu gelişmelerle ilgili defaeten yazılar yazdım. “Adana Demirspor üzerinde oyunlar mı oynanıyor”diye.

Sonra Kazım Bozan Adana Demirspor’a beğenmesekte Başkan adayı varken, Başkan olmasının hemen ardından yeniden kongre kararı alıyor. Ve kongre tarihi seçimin hemen ardına alınıyor. (?)

Bu arada Kazım Bozan’ın listesinden seçilen bazı yöneticiler istifa ediyor. "Hepinizin de malumu olduğu üzere 08.06.2018 tarihli Olağan Genel Kurul Kongremizde kulübümüze sahip çıkmak adına, şehrin ileri gelenleri ve yüksek bürokratlarında isteği ve talimatı üzerine tarafımızca geçici bir Yönetim Kurulu oluşturulmuştur" diyerek İstifa gerekçelerinde, yaşananların bir kurgu olduğunu deşifre ediyorlar.

Bu arada “Adana Demirspor kapanacak”, Adana Demirspor sahipsiz kalmasın”, Adana Demirspor şirketleşmeli” söylemleri yayılıyor.

Belki de buna inanılıyor. Bu görüşe de saygım var.

Ama bu söylemlerle, bana "algı operasyonu yürütüldü" gibi geldi.

(Anlattıklarım size birşeyler çağrıştırıyor değil mi?)

Bütün gelişmelerin ardından Kazım Bozan bir açıklama yapıyor. Diyor ki “Benim fedakarlığımı kongrede anlayacaksınız”

Yani mealle diyorki Kazım Bozan, “Adana Demirspor kongresini daha önce Sular VİP’te yaptık, Şimdi oyun oynuyoruz ya, eeee oyun Tiyatro salonunda oynanır. O nedenle Kongremizi Adana Büyükşehir Belediyesi TİYATRO salonunda yapacağız. Size sürprizim var”

Sonuçta Sürpriz olarak Adanalı olmayan, Adana Demirspor maçına hayatında bir kez dahi gelmemiş, hatta iddia ediyorum Adana Demirspor’un maçının tamamını TV’de dahi seyretmemiş Murat Sancak Başkan oluyor.

Ve başta yazdığım, iddia düzeyinde olduğunu düşündüğüm söylem gerçeğe dönüşüyor.

Tüm bu gelişmeleri defalarca kimseyi zan altında bırakmamak adına isim dahi vermeden yazdım. Ama malesef duyumlarım sonucu, kurgulandığına inandığım oyun “Sahne” aldı.

Malesef koskoca Adana Demispor üzerinde oyun oynandı ve kurgulanan oyun, İstifa eden Yönetim Kurulu üyelerinin deşifresindeki “Talimatlar” sonucu sahneye kondu gibi görünüyor.

***

Bende Yöneticisi olduğum TV’de ve gazetemde “Son kahraman geliyorSavulun Murat Sancak geliyor” “Sancak Gelecek, Adana Demirspor devleşecek” manşetlerini atar ve söylemleri kullanabilirdim.

Ama daha önce olduğu gibi, yine inanmadığım için yapmadım

Peki neden yapmadım?

Hiç tanımadıkları, Adanalı olmayan, Adana Demirspor maçını bile izlediği şüpheli Murat Sancak’ı ilk gördüklerinde alkışlayan bazı taraftarlardan küfür yemek hoşuma gittiği için mi?

Yoksa,

İnandıklarımın peşinde gittiğim için mi?

Bu yazıyı tarihe not düşsün diye yazıyorum

Özettir.

İsteyen Adana Demirspor ile ilgili makalelerimi, Gazetemde haber veya köşe yazısı olarak yayın tarihlerine bakarak okuyabilir.

Gazeteci, olay olmadan bilgi birikim ve tecrübesi ışığında öngörülerde bulunur. Yapılacak hatalar için kendine göre uyarı yapar. İsteyen uyar, isteyen uymaz.

Olaylar bittikten sonra yazmak konuşmak laf ebeliğidir.

Mavradır.

Gazeteci o zaman sıradan taraftar veya vatandaş durumuna düşer. Yazdıklarımı tarihiyle okuyun ve yaşananlara bakın. Yazdıklarımla, yaşananlar arasındaki gerçeklilikteki pay, öngörülerimdeki gerçekliliğin ıspatıdır.

Ben şimdi yine ve son kez endişelerimi yazıyorum. 

BENİM ENDİŞELERİM ŞUNLARDIR

Murat Sancak ismiyle benim işim yok. Kendi çapında işinde gücünde biridir. Adana Demirspor’a her siyasi görüşten Başkan veya yöneticiler gelir, gelmiştir.

1 – Adana Demirspor bir siyasetçinin işaretiyle bir siyasi görüşe çok yakın bir isim Başkan olmuştur. Bundan sonra o siyasi görüşe yakın olmayan hiç bir yönetici, hoca ve hatta futbolcunun Adana Demirspor’a gelmesi çok zordur. Acaba öyle mi olacaktır?

2 – Bir siyasi görüşe yakın oluşumun Yönetimindeki Adana Demirspor, 1 yıl sonra, 2,3 yıl sonra kötü gidişte küfür edilmesi halinde o siyasi görüş ne yapacaktır?

3 – MİY  (Mersin İY) süper ligdeyken ekonomi Bakanı ve Mersin Milletvekili bir telefonla futbolcu getirtiyordu. Gazeteler manşet yapıyordu (okudum ordan hatırlıyorum) MİY taraftarı böbürleniyordu. Aradan 5 yıl geçti. MİY borcundan dolayı amatöre düşürüldü. Endişem. Siyasi telkinlerle gelen bir oluşum, siyasi telkinlerle bıraktığında tüm parasını da isteyecektir. Asıl Adana Demirspor o zaman ne olacaktır?

4 – Adana Demirspor’un taraftar yapısını Adana Değil, Türkiye değil, Dünya biliyor. Siyasi çizgisi belli yönetim bu taraftar için ne düşünüyor? Yarın bir protesto veya benzeri olayda “Bu taraftarları stada almayın” denilecek midir? Nur içinde yatsın, Bekir Çınar’ın tırnağı kadar, taraftarın felsefesine saygı duyulacak mıdır? Endüsriyel futbola karşı net duruş gösteren ve bundan asla taviz vermeyen Livorno’yo Adana’da tekrar misafir edebilecek kadar hoşgörülü olunacak mıdır?

5 – Adanalı olmayan, Adana Demirspor maçına bile gelmeyen sadece “siyasi telkinle” bir günde Adana Demirspor’lu olan Başkan Murat Sancak, eleştiri, tepki gibi nedenlerle, canı sıkılırsa yine “Siyasi telkinle” bir günde gidecek midir?

6 – Adana Demirspor halkın takımı onurunu kazanmak için yıllarca dik durdu, sosyal olaylara duyarlı oldu. Şimdi Adana Demirspor felsefesini değiştirecek midir? Halkın takımı değilde sadece, bir görüşün mü takımı  olacaktır?

Soracağım soru çok.

Yazdığım önceki yazılarda endişelerimi, inandığım doğrultuda yazdım. Artık kurguyu hayata geçirenler bundan sonra olacakların müsebbibidir.

Adana Demirspor Şampiyon olursa, Ankaragücü’nün şampiyon olduğunda Başkanının verdiği demeç gibi demeçleri duyar - okuruz.

Düşünmek istemediğim aksi durumu ise geç kalınmadan önlem alınsın diye yazdım.

Çünkü;

Şampiyon olmak, hatta şampiyonlar ligi şampiyonu olmak değildir mesele

Mesele; gönüllerin şampiyonu olmaktır

BENİM VE BENİM GİBİ DÜŞÜNENLERİN ENDİŞELERİNİN GİDERİLMESİ UMUDUYLA