Önce Cumhurbaşkanı Rerep Tayyip Erdoğan Büyükşehir Belediyelerini kaybetmenin ardından Mecliste çoğunluğa vurgu yaparak  "Çoğunluğu bizde. Bunlar neye dönmüş biliyor musun, bunlar topal ördek" demişti.

Ardından Ak Parti ve MHP Adana il Başkanları, MHP il Binasında Büyükşehir Belediyesinde çoğunluğu elinde bulunduran Cumhur İttifakı’nın Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri ile biraraya gelerek, yeni dönemde de birlik ve beraberlik ruhunu muhafaza ederek çalışacakları mesajını verdiler.

Yapılan ilk mecliste de Cumhur ittifakı birliğini koruyarak, Meclis 1. Başkan ve 2. Başkanı olarak istedikleri isimleri seçtirdiler.

Sonra akıllara Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri yeniden geldi “Topal ördek”

Bu söylem, “Büyükşehir Belediye Meclislerinde Cumhur ittifakı Meclis üyelerinin çoğunlukta olduğunu ve Millet ittifakından seçilen Başkanları çalıştırmayacağı” şeklinde kamuoyuna aksetirildi.

HALBUKİ, FAKAT, AMA

Bu ifadeler; “Başkanlığı kaptırdık ama, güç bizim elimizde, canınızı sıkmayın” ifadeleridir.

Bu ifadeler;  seçim yenilgisinden sonra seçmenine moral verme ifadeleridir.

Bu ifadeler; Yenilen partilerin yetkililerinin seçmeninin gazını alma ifadeleridir

Bu ifadeler; boştur, gerçekleştirilmesi durumunda AK Parti ve MHP’yi bitirir.

***

Her ilde Meclis üyeleri; yeni dönemlerde ilk olarak 2-3 ay kendini Başkana ve partisine göstermeye çalışır.  Ardından küçük uzlaşılar, daha da sonra tam uzlaşı olur.

Çünkü;

1 - Başkan doğru bir iş yapmak istiyor ve Meclis üyeleri onu engelliyorsa kamuoyu o meclis üyelerini rezil eder.

Örnek: İstanbul Büyükşehir Belediye MeclisindeUyuşturucu ile Mücadele Komisyonu kurulmasına karşı çıkan Cumhur ittifakı Meclis üyeleri, kamuoyunca rezil oldu ardından daire kurulmasını teklif ettiler!

2 – Meclis üyeleri Başkan’a, Başkan Meclis üyelerine ihtiyaç duyar. Başkan bir iş yapacaksa Meclis üyelerinin oyuna ihtiyaç duyar. Meclis üyeleri de kendi partisinin ilçe Belediye başkanının bir işi varsa Başkan’ın imzasına ihtiyacı vardır. Birbirlerinden ayrılamazlar.

Ayrıca Meclis üyelerinin Başkana yapabileceği tek yaptırım güvensizlik oylamasıdır. O da 4/3 çoğunluk gerektirir. Yani Türkiye’deki Büyükşehirlerin hiç birinde bunu yapamaz. O zaman uzlaşacaklar. Tabi dedim ya, 2-3 ay geçecek. Meclis üyeleri Başkana ve partililerine güçlerini gösterecek. Ardından yelkenler suya iner.

Nereden mi biliyorum?

Aytaç Durak 3 meclis üyesiyle Adana Belediyesini rahat rahat yönetmesinden çok iyi biliyorum.

Partisiz olan bağımsız Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz’ın kenti parmağının ucuyla yönetmesinden biliyorum.

Büyük hatalarına rağmen Hüseyin Sözlü’nün oturduğu yerden kenti yönetmesinden biliyorum.

Sizde biraz düşünün haklı olduğumu görürsünüz.

O nedenle siz “Topal Ördek”i filan boş verin.

Meclise “Kedi” girmesin yeter!