Çıraklıktan bu yana işin başında kendisinin olduğunu söyleyen Tosyalı, “Ben çırakken bile ‘kalle’ yani kasanın başındaydım. Babam rahmetli ilgilenmezdi. Çocukluğumuzdan beri güne çok erken başlarız. Tabiri caizse günün 24 saati işimizle ilgilenmeye gayret gösteririz. İşimiz sanayicilik. Bizi bilenler ne kadar çevreci olduğumuzu bilirler. Yatırımda da buna dikkat ederiz. Çevreye yapılan yatırımlar büyük yük getirse de bundan taviz vermeyiz. Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesis için başvuru yaptığımızda önce bize red cevabı verdiler. Çevrenin kirlenmesini istemiyoruz dediler. Biz tesisimizde geri dönüşümün yanında ön arıtma tesisi de kurduk. Kalite anlayışımıztan taviz vermedik.” dedi.

 

‘TUSKON üyesi olan Anadolu Girişimci İşadamları Derneği (AGİD) olarak sektörlerinde başarılar elde eden işadamlarından esinlenerek işimizi daha iyi yapmaya çalışıyoruz’ diyerek programın açılış konuşmasına başlayan AGİD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, üyelerinin ufkunu açmak için gayret gösterdiklerini söyledi. Coşkun, AGİD’in yeni hizmet binasının açılışının da önümüzdeki aylarda yapılacağını kaydetti.

Ortak akılla yola çıktıklarını belirten Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da , toplumun her kesimiyle çalışmayı arzuladıklarını söyledi. Aldırmaz, “Ortak akılla yola çıktık. Birlikte hareket etmeye ihtiyacımız var. Birlikte çalışırsak başarıyı yakalarız. Bu kadar başarılı işadamının biraraya gelmesi bile çok önemlidir. Enerji koridoru ve turizm yönünden şanslı bir bölgeyiz. Bunun yanında göç alan bir iliz. Göçü zenginliğimiz olarak görmeliyiz. Göçle gelen insanımızı ekonomiye kazandırmak için mücadele etmeliyiz.” dedi.

Anadolu Girişimci İşadamları Derneği’nin (AGİD) ‘Başarılı Girişimiler Deneyimlerini Paylaşıyor’ programının bu ayki konuğu olarak geldiği Adana’da işadamlarına meslek hayatı boyunca yaşadıkları anılarını anlattı. Tosyalı; “1993 yılında haddeciliğe başladık. O zamanlar haddecilerin toplantısına gitmiştim. Dernek başkanı konuşmasında ‘Kimin işyerinin önünde fazla kamyon varsa o fazla satış yapıyordur” demişti. Biz bir sektöre girerken kapı önlerindeki kamyon sayısına bakmadık. Bir firma çok iş yapıyorsa diğerleri de o işi yapmalı diye bir şey yok. O firmanın kendine has bir özelliği vardır. Ticareti bunun için fazla yapıyordur. Makine almakla, personel transferleriyle başarı sağlanamaz. İnsanlar bildiği işi yapmalı. Kıskançlık yapılmamalı. Herkes her işi yapamaz. Mesela ben mühendislik yapamam. Mühendislerin yaptığı hesabı yapamam. Mühendisler de benim gibi karar alamaz. Onun için biz bir ekip gibi çalışıyoruz. Bunun için de başarılı olduğumuzu düşünüyorum.” dedi.

En büyük sermayenin doğru ilişkiler olduğunu da belirten Tosyalı, “Ne kadar çok insan tanırsan bu sizin için sermaye olur. Tek bir sektörde faaliyet göstermişseniz çok insanı tanımanız başarınızı artırır. Dostluklar da çok önemlidir. Dünya artık çok küçük iletişim gelişti. Çin’de, Cezayir’de yaptığınız her şey anında Türkiye’de de dünyanın bir başka yerinde de duyulur. Onun için yaptıklarınıza dikkat etmelisiniz. Zamanlama da çok önemlidir. Osmaniye’deki yatırımımıza 2008’de başladık. Bu kriz zamanına denk geldi. Bunu şimdi yapsaydık dünyadaki etkiyi yakalayamazdık.” şeklinde konuştu.

Bildikleri işi yaptıklarını söyleyen Tosyalı, “Kendi işimizi yapıyoruz. Aynı zamanda müşterimize ve müşterilerimizin piyasa gücüne güveniyoruz. Bölgemizde yatırımlar dururken biz yatırım yaptık. 19. ayımızda yatsı çelik ürettik. İlk ürettiğimizi de üçüncü gününde müşterimize teslim ettik. Dünya krizle boğuşurken biz doğru zamanda doğru yatırım yaptığımız için Cumhurbaşkanı, Başbakan dahil kabinenin yarısı bizi ziyaret edip moral verdi.” dedi.

Ekip çalışmasının da önemine değinen Tosyalı, “Ekip çalışması, doğru ekibi seçmek de çok önemlidir. Tosyalı Holding olarak konusunda en iyilerle çalışırız. İnsanın olduğu yerde mutlaka hata vardır. Ekibimin hatasını önceden kabul etmişimdir. Önemli olan yapılabilecek hataları önceden görüp tedbir alabilmektir.” diye konuştu.

Başarıya giden yolda bayi toplantılarına, fuarlara katılmaya da önem verdiklerini belirten Tosyalı, “Her yıl turistik nezih bir mekanda bayilerimizle 3 gün biraraya geliriz. Onlarla birebir temas kurarak önümüzdeki yıl ne yapabilirizi tartışırız. Ayrıca her fuara katılmaya gayret gösteririz. Bütün bunları yaparken de hayırseverliği ihmal etmiyoruz. Hayıra yatırım sanayicilikten de önemlidir. Ölü yaşayandan çok, yaşayan ölü olmayı önemsedik. Hayırseverliği tacımız olarak görüyoruz. Aldığımız nefesin hakkını vermeye  çalışıyoruz.” diyerek hayır işlerine yapılan yatırımların boşa gitmeyeceğini vurguladı.

Daha sonra programa konuşmacı olarak katılan Tosyalı Holding Yönetim kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’ya, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ve Ömer Bayram İnşaat’tan Haluk İncecik’e katkılarından dolayı plaket takdim edildi.

Programa Adana Valisi İlhan Atış, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, MÜSİAD Başkan Yardımcısı ve ÇUMED Başkanı Nayim Yeldan ve çok sayıda bölgenin önde gelen işadamı katıldı.