Hani yapılabilmesi güme gitti zaten. Ancak yapılsa bile yapılacak sözde yeni Anayasa asla demokratik bir Anayasa olmayacaktır ve 1982 Anayasasından asla üstün olmayacaktır. 1982 Anayasasını Evren ve 5 arkadaşı hazırlatmıştı. Bugün de mecliste demokratik yollarla gelmeyen ve nasıl geldikleri hep tartışma konusu olan ve demokrasiyi kendi iç bünyelerinde bile sindirememiş birkaç lider Anayasa yaptıracakmış. Kalsın yapacakları o palyatif Anayasa. Öyle ki, yapılsa bile bu Anayasa 1982 Anayasasından aşağı bir Anayasa olur.



Bugünkü meclis halkın iradesinin neticesi ile tecelli etmiş bir meclis değildir. Aksine siyasi parti liderlerinin tahkimi ile oluşturulmuş seçilmişler değil ama bir seçkinler topluluğudur. Siyasi parti liderleri bıraksınlar yeni Anayasa teranelerini de öncelikle ve sadece şimdilik siyasi partiler yasasını ve seçim kanununu hele bir yapsınlar. Bunu yaparken de evrensel demokrasi kriterlerine itaat etsinler kâfi.



Efendim zaten 60 madde üzerinde anlaşılmış! Bu maddeler zaten Evren’in veya Esat’ın bile farklı yazmış olamayacağı maddelerdir. Bunu bir kazanım olarak sunarak konsensüs melekelerini alkışlatmaya çalışmasınlar. Asıl uzlaşılması gereken ayrıntılar, ceplerde muska gibi sahiplenilmiş olan kırmızıçizgilerin olduğu maddelerdir. İşte bu maddeler emir erleri tarafından değil, halkın gerçek ve reel temsilcileri tarafından kaleme alınmalıdır. Şimdilik bu mecliste böyle homojen bir irade yansıtılması yoktur. Bunun sağlanılması için ise, yukarıda bahsi geçen siyasi partiler yasasının ve seçim kanununun dünya normları çerçevesinde ivedilikle ıslahı gereklidir. Bunlar yapılmadan yapılacak her Anayasa siyaseti rahatlatmayacak eksik Anayasalar olacaktır.