Olimpiyat sunumu güzel olmuş tamam. Ancak insanlığın huzur ve barışı için muhtaç olunan sunum yapılamadıkça 2120 yılında bile olimpiyatlara ev sahipliği yapmamızın gerçekleşmesi imkânsız bir hayaldir.
—Başbakan Erdoğan, “Suriye’ye bir saldırı, şiddeti artırıp yeni bir terör dalgasının ortaya çıkmasına neden olur” diyebilmeliydi.
— Başbakan Erdoğan, “Suriye’ye bir saldırı olması durumunda İran'ın nükleer sorununu ve İsrail-Filistin çatışmasını çözmek adına atılan çok taraflı adımlar boşa gider, Ortadoğu ve kuzey Afrika'da istikrarsızlık daha da büyür” diyebilmeliydi.
— Başbakan Erdoğan, “Suriye’ye bir saldırı halinde bütün uluslararası hukuk ve düzenin dengesi bozulur” diyebilmeliydi.
— Başbakan Erdoğan, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına şüphe olmadığının altını çizerek, ancak bunun Suriye ordusu tarafından kesin olarak kullanıldığının bilinmediğini de kabul ederek, aksine başıbozuk bir şekilde Suriye’ye serpişmiş muhalefet güçlerince güçlü dış hamilerinin müdahalesini provoke etmek için kullanılmış olma ihtimalini dillendirmiş olabilmeliydi.
— Başbakan Erdoğan, Önemli olanın, uluslararası hukuku koruyor olmanın dünya barışına hizmet edeceğini söyleyebilmeliydi.
— Başbakan Erdoğan, ABD için başka ülkelerin iç çatışmalarına askeri olarak müdahale etmenin ABD için sıradan bir durum olmasının kendilerinin için de rahatsızlık ve kaygı verici bir durum olduğunu belirtebilmeliydi.
— Başbakan Erdoğan, Dünya artık Amerika'yı bir demokrasi modeli değil, sadece kaba kuvvete başvuran bir ülke, "Ya bizimlesiniz ya da bize karşısınız" sloganıyla koalisyonlar kuran bir ülke olarak zihinlerine kazımasının barış için bir engel olduğunu söyleyebilmeliydi.
Başbakan Erdoğan bu aklıselim davranış moduna hiçbir zaman yaklaşmamıştır bile. Hatta dilinde besmele ile milletten de almayı umut ettiği destek ile komşusunun kan deryasında boğulmasını talep eder mahiyette hep savaşın ve saldırının yanında olmuştur. Oysa yukarıda altı çizilen barış ve huzurun reçetesini başta ABD ve tüm dünyaya haykıran barış adamı, Rusya lideri Putin olmuştur. Başbakanın sergilediği yaklaşım ise, Adolf Hitler ve Mussoli’nin çığırtkanlıklarına ve barış bilmez hezeyanlarına benzemiştir. Hal böyle olunca da Başbakan Erdoğan’ın var olabilmiş karizması ve liderlik yönü tamir olmaz bir şekilde imha olmuştur.