Güncel

Bin yılın en sert kışı geliyor!

Abone Ol



Bin yılın en sert kışı geliyor!Rus internet medyası RT’nin haberine göre, Polonyalı bilim adamları Meksika Körfezi’nden Atlas Okyanusu’nun kuzeyine dek uzanan sıcak su akıntısı Gulf Stream’in hızının son birkaç yılda yarı yarıya azaldığını belirterek, bu nedenle akıntının Kuzey Kutup rüzgarlarının soğuğuyla başedemeyeceğini ve Avrupa kıtasının soğuk bir kışla karşı karşıya kalacağı tahmininde bulundu. Bu iddiayı destekleyen bir yorum da Rusya’nın Fobos hava durumu merkezinden önde gelen uzman Vadim Zavodçenkov’dan geldi. Zavodçenkov gelecek ayın hava tahmininin yüzde 70 doğru yapılabildiğini belirterek, soğuk kış senaryosunun doğru olabileceğini söyledi.

Rus medyasının bu iddiasının bilimsel olmadığını ifade eden İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Orhan Şen ise “Böyle bir olayın olması için 50 yıl gerekir ancak La Nina salınımı dolayısıyla mevsim normallerinin altında bir kış geçireceğiz” dedi.

Kış sert geçecek

VATAN’a konuşan Prof. Dr. Şen şunları söyledi, “Meksika Körfezi’nden Atlas Okyanusu’nun kuzeyine dek uzanan sıcak su akıntısı Gulf Stream’in etkisi 50 yıl içerisinde sona erecek. Bu süre zarfında buzullar eriyerek tatlı su olarak Gulf Stream akıntısındaki tuzluluk oranı azalacak. İşte o zaman akıntı Kuzey Kutup Rüzgarlarıyla başedemeyecek ve gerçekten bin yılın soğuğunu o zaman yaşayabiliriz.“

“Bu sene Türkiye’nin kuzey kesimlerinde yani İç Anadolu’nun Kuzeyi, Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun Kuzey’inde Ocak-Şubat ve Mart ayları mevsim normallerinin 4-5 derece altında olacak. Güney Amerika’nın Batı sahillerindeki okyanus seviyelerinde oluşan ve deniz suyunun ısınması sonucu oluşan El Nino Salınımı’nın tam tersi olan ve deniz suyu sıcaklıklarının soğuması sonucunda olan La Nina Salınımı dolayısıyla Kışı mevsim normallerinin altında geçireceğiz. Dünya üzerinde şu anda genel hava sirkülasyonlarını etkileyecek La Nina haricinde bir etki yok.”

Yarından sonra ısı 10 dereceye düşüyor

Türkiye yarından itibaren ve özellikle cuma günü soğuk ve yağışlı havanın etkisine giriyor. Sıcaklıklar Marmara ve kuzey bölgelerinde 10 dereceye kadar iniyor. Sıcaklığın düşmesiyel birlikte Karadeniz bölgesi başta olmak üzere kuvvetli yağış uyarısı yapılıyor. Sıcaklıkların 10 derecelere inmesi Türkiye’in en soğuk ekimlerinden birini yaşayacağını gösteriyor. Bu da Ruslar’ın yaptığı “En soğuk kış geliyor” uyarısını doğrular nitelikte bir sinyal olarak yorumlanıyor.

Vatan