12 Kasım tarihinde kabul edilen 6 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete’ de yayınlanarak resmen yürürlüğe giren Büyükşehir (Bütün Şehir )  yasası  malum olduğu gibi Adana’yı çok yakından ilgilendiriyor. Yasa ile birlikte Büyükşehir sınırları İl mülki sınırları olarak belirleniyor. Yasanın biraz daha anlaşılır olması için bunu sizlere biraz özetlemeye ve neleri getiriyor neleri götürüyor aktarmaya çalışacağım.

Yeni Büyükşehir yasasına göre ;

-  İlçe belediyelerinin talep etmeleri halinde büyükşehir belediyeleri mahalleye dönüşen köylerde yapılacak ticari amaç taşımayan yapılar için imar mevzuatına uygun mimari proje yapabilecek.

- İl Özel İdareleri kaldırılarak kendilerine verilen yetki hazineye, valiliklere, büyükşehir belediyelerine, ilçe belediyelerine verilecek.

- Maden ruhsatı ile Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanununa göre verilen jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli sular ruhsatına ilişkin yetki ve görevler, il özel idarelerinin tüzel kişiliğinin kaldırıldığı illerde valiliklerce yürütülecek.

- Büyükşehir belediyesinin sınırları il mülki sınırları, ilçe belediyelerin sınırları ise bu ilçelerin mülki sınırları olacak.

- Büyükşehir belediye başkanının seçiminde seçim çevresi büyükşehir belediye sınırından oluşacak.

- Büyükşehir belediyesinin yetki alanındaki mahalleleri ilçe merkezine bağlayan yollar, meydan, bulvar, cadde ve ana yolları yapacak. Buraların bakım ve onarımı ile bu yolların temizliği ve karla mücadele çalışmalarını yürütecek. Kentsel tasarım projelerine uygun olarak bu yerlere cephesi bulunan yapılara ilişkin yükümlülükler koyarak; ilân ve reklam asılacak yerleri ve bunların şekil ve ebadını belirleyecek; meydan, bulvar, cadde, yol ve sokak ad ve numaraları ile bunlar üzerindeki binalara numara verilmesi işlerini gerçekleştirmekten yetki ve sorumlu olacak.

-  Büyükşehir belediyesi afet riski taşıyan veya can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturan binaları tahliye ederek yıkım konusunda ilçe belediyelerinin talepleri hâlinde her türlü desteği sağlayacak.

- Tarım ve hayvancılığı desteklemek amacıyla her türlü faaliyet ve hizmette bulunabilecek.

- İlçe belediye başkanları kendi belediyesini ilgilendiren konuların görüşülmesinde koordinasyon merkezlerine üye olarak katılacak. Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantılarına gündemdeki konularla ilgili üye olarak belirlenmeyen ulaşım sektörü ile ilgili kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından ihtisas meslek odalarının temsilcileri de davet edilerek görüşleri alınacak.

- Büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyeleri veya ilçe belediyelerinin kendi aralarında hizmetlerin yürütülmesiyle ilgili ihtilaf çıkması durumunda, büyükşehir belediye meclisi yönlendirici ve düzenleyici kararlar almaya yetkili olacak.

- Belediye sınırları içinde nüfusu 500’ün altında mahalle kurulamayacak.

- Belediyeler artık mabetlerin yapımı, bakımı ve onarımını yapabilecek. Meclis kararıyla mabetlere indirimli ya da ücretsiz içme ve kullanma suyu verebilecek.

- İl encümeni, valinin başkanlığında, genel sekreter ile il genel meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından seçeceği üç üye ve valinin her yıl birim amirleri arasından seçeceği iki üyeden oluşacak.

- Tüm acil çağrıları karşılamak üzere büyükşehirlerde yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı bünyesinde 112 acil çağrı merkezleri kurulacak.

- Kamu kurum ve kuruluşlarının yatırım ve hizmetlerinin etkin olarak yapılması ve bunların denetlenmesini gerçekleştirmek üzere valiye bağlı olarak Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı kurulacak.