Referandum tamamlandı. Resmi olmayan sonuca göre Yüzde 51,4 ile Anayasa değişikliği kabul edildi
Referandumla ilgili tartışmalar, usulsüzlükler, YSK’nın kanunsuz iş yaptığı gibi iddialar ve soru işaretleri var.
Bu tartışılacaktır. Ama benim konum bu değil. Ayrıca; hepimiz biliyoruz ki, “Atı alan Üsküdar’ı geçti

KAZANAN GERÇEKTEN KAZANDI MI?
Türkiye genelinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ak parti’nin bayraktarlığını üstlendiği “Evet” kazandı. MHP’de “Evet”e destek verdi.
Şimdi bu iki parti kazanmış oluyor mu?
Matematiksel olarak evet.
Peki ya kaybettikleri.
Ak Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, aslında kazanmışken kaybettiler. Çünkü, 2002’den bugüne ilk kez İstanbul’u kaybettiler.
Hatta Ankara’yı
Hatta Antalya’yı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Akparti’nin en çok önem verdiği İstanbul ve Ankara’da Hayır çıktı. Bu “Ankara-İstanbul’u alan seçimi de alır” öngörüsüyle yapılan yorumlara göre büyük bir yıkımın geleceğinin işaretidir. Tabi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ak Parti Genel Başkanı olmasıyla nasıl bir şekillenme olur bilemeyiz. Ama halk arasında “Cumhurbaşkanı Erdoğan, en çok önem verdiği Ankara ve İstanbul’u da kaybedebiliyor” psikolojisi “Cumhurbaşkanı Erdoğan’da seçimde yenilebiliyormuş” algısı, kazanılan referandumdan çok daha öne çıkıyor. Ak Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019’da yapılması öngörülen seçimlerde yine İstanbul ve Ankara’yı kaybederse seçimi alabilir mi, işte o düşünce 2019’a kadar halkın kemikleşeceği bir fikre dönüşecek. O nedenle Ak parti’de önümüzdeki aylarda Kadir Topbaş ve Melih Gökçek özelinde büyük baskıların ve hesaplaşmaların olacağı bir dönem yaşanacak.
Bahçeli için ise söylenecek bişi yok. Yüzde 51 hemen hemen sadece Ak Partinin oyu. MHP’den yüzde 3 – 4 civarında katkı olmuş gibi görünüyor. Ne olursa olsun Bahçeli “Evet”le kazanmış gibi görünse de 2019’a kadar koltuğunda kalması zor. Koltuğunda kalırsa da seçmen bulması zor olacak gibi görünüyor.

KAYBEDEN ASLINDA KAZANDI MI?
Hayırın bayraktarlığını üstlenen CHP ise matematiksel olarak kaybetse bile aslında kazandı.
Çünkü;  Kılıçdaroğlu ilkkez profesyönelce bir seçim kampanyası yürütttü. Herkes ona hakarete varan sözler söylerken o sadece neden hayır oyu verilmesi gerektiğini anlattı.
Tane tane anlattı.
Bıkmadan usanmadan anlattı. Polemiğe girmedi. Kavga etmeden siyaset yapılabileceğini herkese gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin tüm sözlü sataşmalarına yanıt vermedi. Yanıtları Genel Başkan yardımcıları verdi. İşine baktı.
Heerkesle diyalog halinde oldu. Benimsediği fikirlere yakın fikri olan siyasi partilerin desteğini aldı. Saadet Partisi’de, HDP’de MHP’nin muhalifleri de aynı fikirde olan tüm siyasi partileri de aynı safta toplayabildi. Adeta onların da sözcüleri oldu.  Uzlaşmacı yanını herkese gösterdi. Hatta bazı Ak partilerin bile oyunu alabildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali, Yıldırım ve MHP lideri Bahçeli’nin tüm sözlü saldırılarına tek başına göğüs gerdi. Özellikle hükümet yandaşı TV ve Gazeteler Erdoğan, Yıldırım ve Bahçeli’nin Kılıçdaroğlu’na sözlü saldırıları hatta hakarete varan sözlerini çarşaf çarşaf verirken, utanma sıkılma belası kısa da olsa Kılıçdaroğlu’nun sözlerine yer verdiler.
Halk Erdoğan,Yıldırım ve Bahçeli’nin karşısında tek başına direnen bir Kılıçdaroğlu’nu gördü. Kılıçdaroğlu ise sakin bir şekilde sadece yapması gerekeni yani maddelerin olumlu ve olumsuz yanını anlattı. Ve Halk Kılıçdaroğlu’nun aslında gösterildiği gibi biri olmadığını gördü.
Yandaş medya, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Bahçeli istemeyerekte olsa Kılıçdaroğlu’na büyük bir fırsat verdiler.
Özetle, Referandumda “Evet” diyen halk istemeyerekte olsa 2019 yılındaki “Başkanlık” seçiminde de  CHP lideri Kılıçdaroğlu’na “Evet” dedi.
Zira şimdiden kestirmek zor olsa da 2019 da ilk turda Cumhurbaşkanının seçilmesi çok zor gibi görünüyor. En çok oyu alan 2 ismin ikinci turda yarışacağına göre, bu isimlerin Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu olması muhtemel. Yukarıda anlattığım halkın psikolojicisinin dönüşümü ile ve referandumda “Hayır” çıkan İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana,Diyarbakır,Hatay, Eskişehir gibi illerde sonucu nasıl etkiler?
Tabiki büyük avantajdır. Ve bu avantaj Kılıçdaroğlu’na Cumhurbaşkanlığını yani Başkanlığı getirir.
Ve bunu da bugün “Evet” diyenler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve MHP lideri Bahçeli yaptı.
Hiç hata yapmam derken büyük bir stratejik hata yaparak.
Ne diyelim
Hayırlısı olsun...