Vali Elban’ın “Ulusal ve Yerel Basında 15 Temmuz Darbe Girişimi” konulu fotoğraf sergisini gezmesinin ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan anma programı, Kuran-ı Kerim tilavetiyle sürdü. Günün anlam ve öneminin belirtildiği konuşmaların gerçekleştirilmesinin ardından bir konuşma gerçekleştiren Vali Elban; “4 yıl önce 15 Temmuz Cuma günü, tüm milletimiz ve bizler için herhangi bir yaz gününden farklı değildi; çünkü bu milletin fıtratında, ruhunda asla hainlik, fitnelik, ikinci bir ajanda yoktur. Dolayısıyla biz herhangi bir gün yaşadığımızı düşünüyorduk. Ancak yıllarca bu milleti ve bu coğrafyada kurulmuş devletleri yıkmak ve bu güzelim Anadolu topraklarından bizleri sürmek, yok etmek için hain emelleri olan ülkeler sürekli çaba içinde oldular. Bu emellerine devletimize ve ülkemize dışarıdan yapacakları saldırıyla ulaşacaklarını düşündüler. Her defasında yapılan saldırı aziz milletimizin kahramanlığıyla püskürtüldü. Dışarıdan yapılan saldırıyla bu milleti çökertmenin kolay olmayacağını anladılar. O zaman başka bir plan devreye sokalım ve bu milleti içten çökertelim, dediler ve bugün FETÖ diye adlandırdığımız bu hain örgütü yıllarca hazırladılar. Bu hainlerin sureti, görüntüleri, adları sizler bizler gibiydi. Bunlar mahallede komşumuz, iş yerinde arkadaşımızdı. Bizlerle aynı sofraya oturuyor, aynı yerde secdeye gidiyordu; ancak kendilerini kumanda eden bir yapı bunları terör örgütü olarak 40 yıl hazırlamış ve günü geldiğinde de kullanabilmek için her türlü hazırlığı yapmıştı. Ama bu milletin; aklında, fikrinde, ruhunda fitnelik, hainlik olmadığı için kendi içerisinde bir komşusunun, bir iş arkadaşının bu kadar bayağılaşacağını, ülkesine, bayrağına, dinine, devletine böyle bir hainlik yapacağını aklının ucundan dahi geçirmeyecek kadar asil bir tarafı var. Bu sebeple böyle bir hainlik yapabileceğini asla tasavvur etmedi.” dedi.

“BU MİLLETİN HER BİR FERDİ SÖZ KONUSU KUTSAL DEĞERLERİ OLDUĞUNDA TARİHİMİZDE YAŞANAN KAHRAMANLIK HİKAYELERİNİ YAZMAK İÇİN AYRI AYRI DEVLEŞİR”

Vali Elban konuşmasını; “O gece bir anda en başta Türk Silahlı Kuvvetleri içinde yuvalanmış bir çetenin düğmeye basmasıyla sivil ve diğer kanatlardaki tüm aktörlerle birlikte bir darbe girişimine başladılar. Sokaklara birkaç tank çıktığında, semalarda birkaç uçak uçtuğunda bu milletin kolayca teslim olacağı bu hainlerin bu işe başlarken yaptıkları hesaptı. Ama bu hainlerin ve onları kumanda eden efendilerinin bilmediği bir şey vardı. O da; normal zamanda normal bir hayat sürdüren bu milletin söz konusu vatanı, bayrağı ve kutsal değerleri olduğunda canını dahi feda edebileceğiydi. Dolayısıyla normal zamanlarda sıradan bir hayat süren bu milletin her bir ferdi söz konusu kutsal değerleri olduğunda tarihimizde yaşanan kahramanlık hikayelerini yazmak için ayrı ayrı devleşir, o gece de öyle oldu. Hiç kimse bir merkezde kumanda edilmedi, hiç kimseye böyle bir hain darbe girişimi olduğu söylenmedi, o kısa süre içinde kimse bu tür bilgiyle donatılmadı. Ama bu milletin kutsal değerleriyle ilgili bir saldırı olduğunda, bu değerlerin tehlikeye girdiğini hissetmeyle alakalı çok gelişmiş bir hissiyatı, inanılmaz bir feraseti, sağduyusu var. Aziz milletimiz; askeriyle, polisiyle ve her kesimden insanıyla bu tehlikeyi çok kısa sürede fark edip o gece tek yumruk oldu. İşte bu asil millet; o gece milletin ne olduğunu, kutsal değerlerine saldırı olduğunda emsalleri tarihimizde görülen kahramanlık hikayelerini ecdadı gibi yeniden yazacağını gösterdi.” ifadeleriyle sürdürdü.

“ALLAH BU MİLLETE BİR DAHA İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN”

“Akif’in deyimiyle ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ ancak böyle bir şart oluştuğunda milletimiz tarihteki kahramanlık hikayelerini ataları gibi günümüzde de yazacağını gösterdi diyen Vali Elban; “Milletimiz o gece; başında kendisine güvenen, kendisi gibi düşünen, kendisi gibi milleti, devleti, kutsal değerleri uğruna hayatını feda eden bir komutanı, bir lideri olduğunu gördüğünde de bu kenetlenmeyi, bu hissiyatı zirveye çıkaracağını herkese gösterdi. O gece, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da milleti gibi kendisi de bu fedakarlığı gösterdi. Böylece milletimiz daha da kenetlendi ve bu millet, çok kısa bir süre içinde haince 40 yılda tezgahlanmış planı birkaç saat içinde fark etti. Emir komuta zinciri içinde hayat tarzı benimsemiş askeri sistem içindeki vatanperver vatan evlatları da bunu fark etti ve çok kısa bir süre içinde sadece hain terör örgütü FETÖ’nün kumandasındaki grubun dışında kalan kalanlar bu girişime milletiyle ve diğer güvenlik birimleriyle beraber karşı durdular. Allah’a şükür ki gecenin belli bir saatinde işin rengi değişti. Allah bizi bir daha böyle bir hain girişimle ya da devletimizin bütünlüğü, varlığı, kutsal değerlerimizin kaybolması gibi bir imtihanla baş başa bırakmasın. İnşallah, bu karşılaştığımız darbe girişimi ülkemizin, milletimizin yok edilmesine yönelik son saldırı olur ve o gece verdiğimiz şehitlerimizle son günlerde terörle mücadelede verdiğimiz şehitlerimiz son şehitlerimiz olur, diye temenni ediyorum.” diyen Vali Elban, konuşmasını o gece gözünü dahi kırpmadan şehadete koşan tüm şehitlere Allah’tan rahmet dileyerek ve vatanımızı korumak uğruna canını ortaya koyarak gazi olan tüm kahramanlara minnetlerini ve şükranlarını sunarak tamamladı.

Vali Elban’ın konuşmasının ardından; şiir okunması, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü ile ilgili slayt ve video gösterimi yapılması ve Adanalı 15 Temmuz şehitlerinin özgeçmişlerinin takdimiyle süren program, müzik dinletisiyle son buldu.