Türkiye Barolar Birliği 36. olağan genel kurulu, baro başkanları ve TBB delegelerinin katılımıyla, Ankara'da TBB merkezinde bulunan Avukat Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.  81 baronun 348 delegeyle temsil edildiği Genel Kurul’da 348 delegenin tamamı oy kullandı. Kesin olmayan sonuçlara göre 182 oy alan Ankara Barosu Başkanı Av. Erinç Sağkan, Türkiye Barolar Birliği’nin yeni başkanı oldu. TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, 156 oyda kaldı.

SEMİH GÖKAYAZ GENEL KURULDA ÇAĞRI YAPTI

Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz, TBB Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında şu görüşlere yer verdi;

Mesleğimizin çatı kuruluşu olan Türkiye Barolar Birliği’nin Genel Kurulu’nu yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu süreç içerisinde barolarımız, Barolar Birliğini yeter sayıda imzayla iki defa olağanüstü genel kurul toplamasını talep etti, genel kurul toplanmadı. Yine bu süreçte ‘çoklu baro’ yasası gibi bir yasayla mesleğimize ve barolarımıza ihaneti gördük. Bunların yanında pandemi ileri sürülerek barolara genel kurullar yaptırılmadı ve barolarımız çok ciddi güç kaybına uğradılar. Bu genel kurul bütün bu konuların konuşulacağı bir genel kurul olması sebebiyle son derece kıymetlidir. Ama şunu söylemek gerekir ki; mesleğimize ve barolarımıza ihanet edilmiş olup değişim şarttır.

TBB DELEGELERİ KİMSENİN BEKASINI KORUMANIN PAYANDASI DEĞİLDİR.

Geldiğimiz sürecin sonunda; sayın birlik başkanı aldığı kararlar ve yaptığı uygulamalarla kendisinin, Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı’ndaki bekasını sağlamaya çalışmaktadır. Biz bu amacı; birlik başkanı tarafından çoklu baro yasasına verdiği destekle, pandeminin arkasına saklanarak alınan genel kurulların ertelenmesine yönelik hamleler ile, birlik kaynaklarının seçime odaklı kullanılmasıyla, “Büyük baro-küçük baro” ayrımı üzerinden barolar arasına nifak sokma çabalarından ve 47 yıldır Ankara’da avukatlık yapan TBB’nin son saymanının yeni kurulan bir barodan delege yapılmasıyla görüyoruz. TBB delegeleri kimsenin bekasını korumanın payandası değildir.

BİRLİK BAŞKANI MEŞRUİYETİNİ KAYBETMİŞTİR

TBB Genel Kurul kararının ilan edilmesiyle birlik başkanlığına aday olan baro başkanı ve delegelerimiz birçok baroya ziyarette bulunmuşlardır. Fakat yarın yapılacak seçimlerde aday olan mevcut birlik başkanı başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Adana olmak üzere birçok baroya gitmemiştir, gidememektedir. Mevcut birlik başkanı bu haliyle bile meşruiyetini kaybetmiştir. Birlik başkanının barolara bu ayrımcı ve üstenci bakışı nedeniyle birliğimizi ve bütünlüğümüzü temsil edemediği çok açık bir şekilde anlaşılmaktadır.

BAROLAR ARASI AYRIMCILIK YAPILMIŞTIR

Ne yazık ki bu dönemde barolar arası ayrımcılığa maruz kaldık. Barolar Birliği kaynaklarının seçim odaklı kullanılmasına şahit olduk. Adana Barosunun, genel kurul süreci ve kendisine karşı görüşünden haberdar olan sayın Feyzioğlu ve yönetimi, göreve gelir gelmez ücret karşılığı iş bulamayan veya bürosunu açamayan meslektaşlarımız için düzenlediğimiz Uyum Bürosu’na 18 Ağustos 2021 tarihli maddi destek talebimizi içeren yazımızı birlik, işleme dahi almamıştır. Bu dilekçemiz ancak 29 Ekim 2021 tarihinde Kahramanmaraş’ta düzenlenen spor oyunlarında TBB yönetim kurulu üyeleri ve başkan danışmanıyla paylaştığımız sitem dolu sözler sonrasında işleme konulmuştur. TBB kaynaklarının böylesine keyfe keder, kurumsallıktan uzak ve TBB başkanlık seçimine odaklanarak kullanılması kabul edilemez.

Çoklu baro yasası ile barolar bölünmeye çalışılmış, yeni hukuk fakültelerinin açılmasına engel olunamamış, Kişisel Verileri Koruma Kanunu ileri sürülerek avukatlık mesleği yapılamaz hale gelmiştir. Sırf bu sorunlar dahi çözülmediği için birlik başkanlığında değişim şarttır.

BİRLİK SAYMANI Av. ERDAL SABRİ GÜNGÖR’DEN “HUKUKÇU GİBİ” DAVRANMASINI BEKLERDİK!..

Bu dönemde avukatlığın ve baroların tüm değerleri, meslek kuralları TBB başkanı ve bazı yönetim kurulu üyeleri tarafından yerle bir edilmiştir.

Salt seçim kazanmaya odaklanarak 47 yıldır Ankara’da avukatlık yapan, son 5 yılın birlik saymanı Av. Erdal Sabri Güngör’ün yeni kurulan bir barodan delege gösterilmesi kabul edilemez. Biz, sayın Av. Erdal Sabri Güngör’den “hukukçu gibi” davranmasını beklerdik. Ne yazık ki bu yanlış işler, mevcut birlik başkanının ‘ben merkezli’ ve kendi bekasını koruma anlayışından kaynaklanmaktadır. Sayın Feyzioğlu, kendinden başka kimsenin TBB’yi yönetemeyeceği zannı içindedir. Oysa ki, TBB genel kurulunun bütün üyeleri çok kıymetlidir, yüreklidir ve bu görevleri başarıyla yürütebilecek vasıftadırlar. Onun için sayın Feyzioğlu’nun kendisinden sonra hiçbir kaygısı olmasın. Avukatlık mesleğinin onurunu ve bağımsızlığını ifade eden, 52 yıldır gururla taşınan bu bayrak elbette ki yeni başkan ve kurullarıyla en iyi şekilde temsil edilecektir. Yeni dönemin hukuk devleti, evrensel ilkelere dayanan temel hak ve özgürlükler ile katılımcı demokrasinin yaşama geçmesine katkı sağlamasını; ülkemize, mesleğimize, barolarımıza ve BİRLİĞİMİZE hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığına Ankara Barosu Başkanı Av. Erinç Sağkan, yönetim kurulu üyeliklerine önceki dönem Adana Barosu Başkanımız Av. Veli Küçük, Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, Trabzon Barosu Başkanı Av. Sibel Suiçmez, Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, Aksaray Barosu Başkanı Av. Ramazan Erhan Toprak, önceki dönem Muş Barosu Başkanı Av. Abdulbaki Çelebi, Şırnak Barosu delegesi Av. Ali Bayram, Siirt Barosu Başkanı Av. Nizam Dilek, İzmir Barosu delegesi Av. Ercan Demir, Sinop Barosu Başkanı Av. Hicran Kandemir seçildiler.

DİSİPLİN KURULU

Av. Ali Artuk (Ağrı Barosu), Av. Gamze Yaşar (Çankırı Barosu) Av.Fedayi Doğruyol (Yalova Barosu Başkanı), Av. Türkan Karakoç (İzmir Barosu), Av. Atila Çelik (Muğla Barosu), Av. Faik Yıldız (Isparta Barosu), Av. Mahmut Karaktekin (Ankara Barosu)

DENETLEME KURULU
Av. İrfan Vurucu (Adıyaman Barosu), Av. Haluk Murat Poyraz (Ordu Barosu), Av. Ünal Keskin (Adıyaman Barosu)


Türkiye Barolar Birliği 36. Olağan Genel Kurul ’a Adana barosu; TBB Delegeleri Av. Veli Küçük, Av. Sinem Tanrısınatapan, Av. Kezbannur Aksu , Başkan Yardımcımız Av Miyesser Ersalan Önenli, Genel Sekreterimiz Av.İlker Mengü, Saymanımız Av. V. Mert Kuşdemir, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Av. Nevzal Elçi, Av. Gül Yalçın Aslan, Av. Ayse Duygu Özgüven, Av.İlker Güzel, Av. A. Duygu Özgüven, Av. Neval Yurtdaş, TBB Delegeleri Av. Veli Küçük, Av. Sinem Tanrısınatapan, Av. Kezbannur Aksu ile Baromuz üyesi meslektaşlarımız Av. Sabahattin Gümüş, Av. Furkan Kılıç ile katılım gösterdi. 

Ankara Baro Başkanı Av. Erinç Sağkan kimdir?

Av. Sağkan, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 2000 yılından itibaren Ankara Barosuna kayıtlı avukat olarak mesleki faaliyetini yürütmeye başladı.

Ankara Barosu'nun çeşitli kurul ve merkezlerinde çalıştıktan sonra; 2010-2012 yılları arasında Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyeliği, 2016-2018 yılları arasında Ankara Barosu Başkan Yardımcılığı yaptı. 2018 yılından itibaren Ankara Barosu Başkanlığı görevini yürütmekteydi.

Adana Barosu önceki dönem başkanı Av. Veli Küçük, TBB Yönetim Kurulu üyesi olarak seçildi.