Üniversite öğrencileri, belediye ve yetkili firma ile işbirliği yaparak bir ay süreyle “Atık Yağ Dönüşüm Projesi”nde görev aldılar

Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğrencileri Ayşegül Kaya, Erdi Sarıgül, Gizem Bingöl, Gonca Akel, İkrami Tayfur, Yavuz Avağ “Genç Yürekler Projesi” atık yağların geri dönüşümü konusunda bilgilendirme ve toplama faaliyetinde bulunarak konunun önemine dikkatleri çektiler.

Proje kapsamında öğrenciler; yetkili firmalarla ve Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yaparak topladıkları aparatları daha önceden tespit edilen ev ve işyerlerine teslim ettiler. Apartmanlarda atık yağ ve çevresel etkilerini anlatan broşürler dağıttılar. Bir ay boyunca bu ev ve işyerlerinde biriken yağlar proje grubunca geri teslim alınarak toplama lisansı olan bir firmaya teslim edildi.

Grup üyeleri “ Gıda maddelerinin kızartılması sonucu ortaya çıkan bitkisel atık yağ çevresel açıdan tehlikelidir.1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. Kullanılmış bitkisel atık yağlar evsel atık su kirliliğinin %25’ini oluşturmaktadır. Atık yağlar bulunduğu ortamı kirletir, ortamda yaşayan canlılara zarar verir. Atık su kirliliğinin yüzde 25 oranında kaynağını, kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlar oluşturmaktadır. Bu nedenle bu projeyi yaşama geçirdik litrelerce yağın lavabolara dökülmesini engelleyerek yaşanabilir çevreye katkı yapmaktan ötürü çok mutluyuz. Bize bu projeyi yapma şansı veren Öğretim İsmail Güneş’e teşekkürlerimizi sunuyoruz” dediler.