Mahmut Esat Bozkurt salonunda gerçekleşen  Adli Yıl Açılışı basın açıklamasına Seyhan Belediye Başkan Yardımcısı Av. Rukiye Çinkılıç, Adana Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşaviri Av. Ali Akıncı baro mensubu avukatlar katıldı. Baro Başkanı Av. Veli Küçük, 31 Mart’ta yapılan yerel ve mahalli seçimlerinin ardından belediyelerde başkan, başkan yardımcısı, hukuk müşavirliği ve genel sekreter yardımcılığına  getirilen meslektaşlarını kutladı. Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Yeni adli yılın açılışı için yine burada, yine bir aradayız. Geçtiğimiz bir yıl içerisinde adaletin tecelli etmesi için büyük bir özveri ile görev yapan meslektaşlarıma ve yargı camiamızın tüm mensuplarına saygılarımı sunuyor, yeni adli yılın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. ” diyerek sözlerine başladı.

Samsun’da düzenlenen Türkiye Barolar Birliği Spor Oyunları müsabakalarında Kadın Voleybol Takımımızın Şampiyon olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

“ADALET KAVRAMINA VE YARGIYA GÜVEN AZALDI”

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Yurttaşın “Adalet” kavramına ve yargıya güveni son zamanda iyice azalmıştır. Bu nedenle HSK'nin yapısı değişmeli, liyakat esaslı yargı inşa edilmeli, kuvvetler ayrılığı tam olarak sağlanmalıdır."  dedi. Kuvvetler Ayrılığı ilkesinin yok edildiği, yargının yürütmenin eksenine alındığı ülkemizde Yargıtay Başkanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlediği yeni adli yıl açılışında törenine katılmayan 55 baro arasında yer aldıklarını ifade etti. Kuvvetler ayrılığının yaşama geçmesinin hepimizin hassasiyeti olduğunu, yargının, siyasetin ve Cumhurbaşkanının ‘boyunduruğundan’ bir an evvel kurtulmasını istediklerini belirtti.  

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, siyasi iktidarın kadrolaşma mantığıyla hareket etmesinden,  liyâkattan uzak yapılan atamaları  doğru bulmadığını ifade ederek, “Danıştay Başkanının kızı hakim oluyor, kura çekiyor akabinde atandığı İl’e dahi gitmeden aynı gün Yargıtay’a hakim oluyor. Bu neyin diyetidir. Bana göre bu kazanımın  ve böyle makamların kutsallığı da, önemi ve değeri de yoktur.” diye konuştu. Bu adli yılda yargının birçok sorununun çözüm beklediğini, arka arkaya açılan hukuk fakültelerinin hukuk eğitiminin, hukuk alanındaki mesleklerin, avukatlığın kalitesini ve saygınlığının düşmesine neden olduğunu belirterek eleştirdi.

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Yargı Reformu taslağında Türkiye'deki hukuk fakülteleri ve kontenjanların azaltılmasına yönelik maddelerin yer aldığına dikkat çekerek, "Ancak yargı reformu açıklandıktan 3 gün sonra Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 2 tane daha hukuk fakültesi açılıyor. Kısa süre sonra Çankırı'da bir tane daha açılıyor. Bu tespitler, değerlendirmeler yapılmışken, alınan kararlar, uygulanan stratejiler söylemlerin samimi olmadığını görüyoruz." dedi.

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, çalışmaların samimi bir şekilde yapılması gerektiğini belirtti. 

Geçtiğimiz yıl baroya kayıtlı stajyer avukat sayısı 450 iken bu yıl ise daha şimdiden 560’a ulaşmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Baroya bir avukatın yanında çalışabilmek için 200’den fazla avukatın başvurusu olduğunu belirterek, “ Genç meslektaşlarımıza avukat yanında iş bulmakta zorlanıyoruz” diye konuştu.

Bölünmüş adliyeler arasında koştururken henüz tamamlanamayan Adana Adliyesi’nin ise durumunu yılan hikayesine benzetti.

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Seyhan Nehri’nin Yüreğir kıyısına yapılması planlanan Baromuzun hizmet binası için 5 ayrı proje üzerinde çalışma yapıldığını ve kısa süre içerisinde somutlaşacağını ifade etti.

Son dönemlerin en önemli demokrasi sorunun Diyarbakır, Mardin ve Van Belediye Başkanlarının açığa alınarak yerlerine kayyum atanması olduğunu vurguladı.

Yapılan uygulamanın hukuka aykırı olduğunu ve demokrasinin özü olan seçimlerin, halk iradesinin yok sayılarak, idare eliyle gasp edilmesi olarak gördüklerini ifade etti.

Adana Barosu olarak, Yeni Adli Yıl döneminde de, şeffaf ve denetlenebilir hukuk devleti, katılımcı demokrasi, evrensel normlara bağlı hak ve özgürlükler mücadelesini sonuna kadar sürdüreceklerini ve diri tutacaklarını belirten Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Tutuklanan avukatlar için, gazeteciler için, insan hakları savunucuları için, her zaman tavrımızı ve dik duruşumuzu ortaya koymaya devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle yargı bağımsızlığı ve adalet kavramı kapsamında yeni Adli Yılın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Sözlerimi hukuk ve adaletimiz bol olsun diyerek tamamlıyorum”