Başkanlığını araştırmacı-Yazar Halil Altıparmak’ın yaptığı Adana Aydınlar Ocağı, yeni binasında düzenlediği ilk etkinlikte Çağ Üniversitesi Uluslararası ilişkiler Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Esat Arslan bir konferans verdi.

 Yoğun bir katılımın olduğu konferans öncesinde bir konuşma yapan Adana Aydınlar Ocağı Başkanı Halil Altıparmak, “ Türk kültürün yaşatılması, bu topraklarda bin yıllık geçmişe sahip milletimizin tarihine yakışır bir şekilde idamesi için ülkeyi bilgilendirme ve düşünce iklimi genişletme konusunda çabalarımızı sürdüreceğiz. Bilgiyi, aklı ve düşünceyi hâkim kılma amacımıza yönelik etkinliklerimiz devam edecek” şeklinde konuştu.

Daha sonra Adana Halk Ozanları Derneği Başkanı Nezir Kaya sazıyla sözüyle dinleyicilere müzik ziyafeti sundu.

‘Bugünkü Türkiye ve Dış Politika’ konulu konferans veren Çağ Üniversitesi Uluslararası Bölüm Başkanı Prof. Dr. Esat Arslan, Türk milleti için Ocak kültürünün ve ozanlık geleneğinin özel bir önemi olduğunu vurguladı. Ocak, Ozan ve Aydın kelimelerinin Türklüğün özü olduğunu ifade eden Prof. Arslan, “bize has ocak kültürü ve ozanlık geleneğinin bilgi ile harmanlanması ile millet olmanın temel dinamikleri korunup geliştirilir. Bu konuda hassas olup teşkilatlı bir düşünce iklimi tesis etmeliyiz. Anadolu’da Türk milletinin yok edilmesi çalışmaları bin yıldır süregelen bir hadisedir. Osmanlı döneminde İngiliz ajanları bazı milletlere zimmetlenerek, Türklüğü karşı mücadele etmeleri konusunda geniş bir çalışma olduğunu görürüz. Günümüzde de buna benzer olayların olduğunun farkındayız. Bütün bu tehlikelere karşı Türk milleti var olma mücadelesini sürdürmektedir. Teşkilatlanarak milletimizi bilgilendirmek aydınlarımızın asli görevi olmalıdır. Çok açık söylüyorum Türkiye’nin var oluşu ve dış siyasetimiz, başka devletlere ihale edilemez edilmemelidir. Bakın 1946 da batılılaşma uğruna köy enstitülerinin kaldırılmasına göz yummuşuz. ABD köy enstitüleri kaldırmamız karşılığında Marshall yardımını başlatacağını açıklamış ve köy enstitülerini kaldırmışız. Bu dış siyasetimizin başka bir devlete ihalesi demektir” şeklinde konuştu.

Prof. Arslan konferansın devamında şu görüşlere yer verdi:

 Bu gün ne yazık ki milli birlik vasfını yetirmiş bulunuyoruz. Allah korusun bu millet arasında kamplar ayrılmaya başlarsa ülke iç savaşa sürüklenir işte bunun içindir ki ocak kültürü çok önemlidir. Bu kültür her tarafa dalga dalga yayılan milli ve manevi iklimleri dağıtır ki işte bizim 1000 yıldan beri gelen kültür yapımız odur.

Arkadaşlar kim ne derse desin Türkiye bir cazibe merkezidir.

Bu cazibenin asırlardır farkında olanlar, bu milleti milli kimliğinden uzaklaştırarak yok etmek istiyor. İşte sorunda burada ya oyuna gelir milli kimlikten uzaklaşır yurt tutma özelliğinizi kaybedersiniz veya Çanakkale de olduğu gibi o ruhu hep taze tutar bu toprakları ilelebet yaşatırsınız.