VURAL KÖSE / GÜNAYDIN ADANA GAZETESİ

 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GMO)  Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, gıda konusundaki bilgi kirliliğinin gıda güvenliğini riske edecek boyuta ulaştığını söyledi. Uzmanlık alanı gıda olmayan birçok meslek grubunun mensuplarının gıda konusunda ahkam kestiğini belirten Alparslan, insanların gıda konusuna yönelik hassasiyetlerinin olumsuz yönde kullanılmaya çalışıldığını ifade ederek, bu durumun adeta yeni bir sektörü ortaya çıkardığını ifade etti.

TÜKETİCİ BİLİNCİ DOĞRU KAYNAKLARDAN OLUŞMALI

GMO Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, bir meslek örgütü olan GMO’nun aynı zamanda toplumun güvenilir gıdaya erişim hakkını savunan bir kuruluş olduğunu vurguladı.

Gıda konusunda ekonomik, sosyal, kültürel alışkanlıkların ve geleneklerin zaman zaman bilimsel verilerle çelişebildiğini ve bilimsel verilerin gerekliliklerinin yerine gelmesinin önünde engel olabildiğine dikkati çeken Alparslan, tüketici bilincinin ise kendiliğinden oluşmadığını aktardı. Oda olarak tüketici bilincinin oluşturulması konusunda bir misyonu da yüklendiklerini belirten Alparslan, bilinçlenmenin de doğru kaynaklardan gerçekleşmesi gerektiğini ifade etti.

POPÜLERLEŞEN KONULARDA YANILSAMA OLABİLİYOR

Türkiye’de insanların büyük bir bölümünün sağlıklı beslenme, anti-aging gibi konuların popülerlik kazanmasına bağlı olarak her bilgiyi doğru kabul etme gibi bir yanılsamaya  düştüğünü aktaran Şehmus Alparslan, bunun en önemli nedeninin ise araştırmaya ve sorgulamaya dayalı bilgiler yerine, doğruluğundan emin olunamayan TV ve internet gibi kaynaklardan elde edilen kolay bilgiler olduğunu bildirdi.

KOLAY ULAŞILABİLEN YANILTICI BİLGİLER

Alparslan, “Hal böyle olunca birinin ak dediğine bir diğeri kara diyebiliyor. Bunda sorumluluk tabi insanlarda değil, bizlerde. Bilimsel dayanağı olan, ispat edilmiş, bilim kurullarının değerlendirip kabul ettiği hususlar bizim için doğrudur. Bunları yayma becerimizdeki eksiklikler, yanlış olma potansiyeli her zaman olan bilgilere insanların çok kolay ulaşabiliyor olması toplumun çoğunlukla yanıltıcı bilgilerle karşı karşıya kalmasına neden oluyor” diye konuştu.

BİLGİ KİRLİLİĞİ GIDA GÜVENLİĞİ RİSKİNE NEDEN OLUYOR

Gıda konusunda büyük bir bilgi kirliliği olduğunu dile getiren GMO Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, “Ülkemizde gıdayla ilgili bilgi kirliliği ve buna bağlı olarak gerçekleşen manipülasyonlar, gıda güvenliğini ciddi anlamda riske edecek boyuta ulaşmış durumda.  Mesleği ya da uzmanlığı, eğitimi, öğretimi, akademik yaşamı doğrudan gıdayla ilgili olmayan bir çok meslek grubunun mensubu bugün gıda konusunda ahkam kesmektedir. Bunların arasında adının başında doktor ya da profesör unvanı olanlar da var. Ben nasıl ki doktorun tedavi yöntemine müdahale etmek gibi bir cüret göstermiyorsam, onların da kendi ilgi alanları dışındaki konuları uzmanlarına bırakmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

YENİ BİR SEKTÖR OLUŞTU

İnsanların gıda konusuna son dönemlerde daha duyarlı olduğunu belirten Alparslan, bu durumun tüketici bilincinin gelişmesi açısından olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti.  Toplumun gıda konusundaki hassasiyetinin fırsatçıların da ilgisini çektiğini aktaran GMO Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, gıda hassasiyetinin olumsuz yönde kullanılmaya çalışılabildiğini ifade etti. Alparslan, bu durumun adeta yeni bir sektörü ortaya çıkardığını sözlerine ekledi.