Jandarma Genel Komutanlığı başkanlığında Ceyhan deniz terminalinde yapılan toplantıya kurul üyesi Bakanlık ve kurum temsilcileri ile Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerinden Jandarma Koruma Birliği personelleri katıldı.

2010 yılının ilk toplantısı olan '17. Boru Hatları Güvenliği Koordine Toplantısı, BIL 'in ev sahipliğinde yoğun katılımla Ceyhan deniz terminalinde (CMT) yapıldı.

Hattın Türkiye kesiminden geçen bin 76 kilometrelik BTC ham petrol boru hattından bugüne kadar 865 milyon varil petrolün bin 100 gemiye yüklenerek dünya piyasalarına sevk edildiği bildirildi.

BİL yetkilileri, hattın Türkiye'den geçen bin 76 kilometrelik kesiminde sağlanan petrol akışının verimlilik oranının yüzde 99 üzerinde olduğunu kaydettiler.

Toplantıda 2009 yılının güvenlik değerlendirmesi yapıldı. 2010 yılında boru hatlarının güvenliği konusunda alınacak tedbirler ele alınarak, karşılıklı bilgi paylaşımında bulunuldu. Katılımcılara BTC Ham petrol boru hattında hizmete giren Boru Hattı Erken Uyarı Sistemi'nin(PIDS ) tanıtımı ile ilgili bilgilendirme sunumu yapıldı. Boru Hattı Erken Uyarı Sisteminin etkin kullanımı ile ilgili alınacak tedbirler görüşüldü. Kontrol Odasında Erken Uyarı Sisteminin 2008 yılından buyana herhangi bir zarar olmadığını, borulara ise dışarıdan yapılan müdahalelerine karşı ise erken uyarı sisteminin devreye girmesiyle olaya müdahale yapıldığı anlatıldı.

Daha sonra BİL yetkilileri, katılımcılara boru hattı uyarı sisteminin hangi aşamada devreye girdiğine dair açıklamalarda bulundular.