Suça sürüklenen çocuklardan 12-15 yaş aralığında olanların cezai sorumluluklarıyla ilgili bir belirsizliğin olduğunu dile getiren Hakim Esen, bu konuda karar vermek için adli tıp ve sosyal inceleme raporlarına baktıklarını belirtti. Bu bağlamda PDR uzmanlarının hazırladığı raporların çok önemli olduğunun altını çizen Esen, PDR uzmanlarından raporlarını hazırlarken titiz davranmalarını istedi

 

ADANA’DA ALTYAPI OLUŞTU

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (Türk PDR) Adana Şubesi’nin düzenlediği “Çocuk Koruma Kanunu” konulu panel Adana Plaza Otel’de yapıldı. Türk PDR Adana Şube Yöneticisi Psikolojik Danışman Tahsil Etike’nin yönettiği panelde Adana 15. Asliye Ceza Mahkemesi ve eski Çocuk Mahkemesi Hakimi Mehmet Esen ile Türk PDR Adana Şube Yöneticisi Psikolojik Danışman Süreyya Gögce panelist olarak katıldı.

Çocuk Mahkemesi Savcısı Cumali Tülü, Türk PDR Adana Şube Başkanı Doç. Dr. Filiz Yurtal ve psikolojik danışmanların izleyici olarak katıldığı panelin açış konuşmasını yapan Tahsil Etike, Çocuk Koruma Kanunu’nun çok kapsamlı ve iyi bir kanun olmasına karşın uygulama konusunda yeterli seviyeye gelinemediğini vurguladı. Etike, buna karşın Adana yerelinde uygulama altyapısının oluşması konusunda ciddi bir gelişmenin sağlandığına dikkati çekti.

 

AB ÜLKELERİNDEN DAHA ÖNDE OLAN BİR YASA

Adana 15. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi ve eski Çocuk Mahkemesi Hakimi Mehmet Esen ise katılımcılara Çocuk Koruma Kanunu’na göre verilen koruyucu ve destekleyici danışmanlık tedbirlerinin uygulanması konusunda bilgiler aktardı. Beş yıl boyunca çocuk mahkemesi hakimliği yaptığını dile getiren Esen, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde çıkarılan bir kanun olmasına karşın bazı hükümleri itibariyle AB ülkelerinden çok daha önde olan bir kanun olduğunun altını çizdi.

 

ÇOCUK MAHKEMELERİ GENEL MAHKEMELER GİBİ ÇALIŞIYORDU

Kanun gereği kurulan çocuk mahkemelerinin her ilde olmadığını belirten Esen, olan illerde ise başlangıçta mahkemelerin çoğunlukla genel mahkemeler gibi çalıştığını vurguladı. Adana’daki çocuk mahkemelerinde her bir mahkemede ortalama bine yakın dosyanın bulunduğunu ifade eden Esen, pedagoji konusunda uzman olan personelin katılımı ve yetiştirilmesi ile son dönemde Çocuk İzlem Merkezleri’nin açılmasından sonra çocuk mahkemelerinin amacına uygun olarak çalışmaya başladığını bildirdi.

 

ÇOCUKLARIN CEZAİ SORUMLULUĞU

Suça sürüklenen çocukların cezai sorumlulukları hakkında da bilgiler aktaran Hakim Esen,   0-12 yaş arasındaki çocukların cezai ehliyetlerinin bulunmadığını ve bu çocuklar hakkında güvenlik tedbiri olarak koruyucu ve destekleyici tedbirler