1994 yılında kanun teklifi hazırlanmasına rağmen hala yasalaşmayan dedektiflik, şimdilerde danışmanlık hizmeti adı altında faaliyetlerini sürdürüyor. Dedektiflik konusunda Adana’da hizmet veren Kompedan dedektiflik bürosu işletmecisi eski istihbaratçı Yaşar Aksoy dedektifliğin son yılarda büyük ilgi görmeye başladığını söyledi.

Kendilerine gelen taleplerde ilk sırayı eş takibinin aldığını belirten Yaşar Aksoy, “Dedektiflik hizmeti son yılarda sıçrama yaşadı. Halkın dedektiflere büyük talebi var. Bunun nedeni gelişen dünyayla birlikte güven duygusundaki azalma” dedi.
23 yıl değişik illerde istihbarat elemanı olarak görev yaptığını belirten Yaşar Aksoy, “Bize en çok eş takibi için başvurular geliyor. Eşinden şüphelenenler bize başvuruyor ve takip istiyor. Takip isteyenler arasında bayanlar çoğunlukta. Ancak şüphelerin yüzde 30’u doğru çıkıyor. Biz üzülmemize rağmen bu bilgiyi bize başvurana veriyoruz. Takiplerimiz sonunda yüzde 50-60 oranında şüphe boşa çıkıyor. Çok az bölümde ise iş veya aile bağları nedeniyle görüşülen kişilerden şüphelenilmiş oluyor” diye konuştu.
Ailelerin çocuklarını takip ettirme konusunda da çok hassas olduklarını anlatan Aksoy şöyle konuştu;
“Bize eş takibinin ardından en çok başvuru çocuk takibi üzerine geliyor. Aileler son yıllarda uyuşturucu ve kötü arkadaş endişesi nedeniyle eve geç gelen veya ne yaptığını bilmediği çocuklarını takip ettiriyor. Aileler takibin ardından riskli durumlarda çocuklarıyla konuşup sorunu çözebiliyor. Ayrıca adres tespiti, şantaj araştırma, dolandırıcılık, iz bulma gibi talepler en çok yapılan başvurular arasında yer alıyor”
Dedektiflerin iki kişi arasında gizlilik sözleşmesi de yaptığını anlatan Aksoy, yapılan tüm araştırma ve bilgilerin sadece başvuruyu yapan kişiye verildiğini, bunun dışında kimseyle bilgi paylaşımı yapılmadığını kaydetti. Aksoy olayların 1 ile 3 hafta içinde çözümlendiğini de sözlerine ekledi.