İçişleri Komisyonu gündeminde bulunan Silah Kanunu Tasarısı konusunda, alt komisyon, Genelkurmay’ın ‘silah ithalatı’ ile ilgili olarak itirazını dikkate aldı. Tasarıda, ‘Harp silahlarıyla ilgili ithalatın yine Genelkurmay tarafından yapılması’ yönünde değişikliğe gidildi.

Silah Kanunu Tasarısıyla ilgili İçişleri Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyonun bugünkü toplantısında, tasarıda değişiklik yapılması benimsendi. Genelkurmay’ın tasarıya yönelik itirazları arasında bulunan silah ithalatı ile ilgili maddede değişiklik yapıldı. Tasarı, harp silahlarında da diğer silahlarda olduğu gibi ithalat yetkisini Emniyet Genel Müdürlüğü’ne verirken, alt komisyonda benimsenen düzenlemeye göre, Harp Silahlarının ithalatı eskiden olduğu gibi Genelkurmay’ca gerçekleştirilecek.

Yapılan düzenlemeye göre, Harp silahlarının dışında kullandığı silahların ithalatını Emniyet Genel Müdürlüğü yapacak. Tasarıda silah ithalatına yönelik ‘İlgili kurumlar ve görevlendirecekleri şahıslar tarafından’ ibaresindeki ‘şahıslar’ ifadesine de Genelkurmay karşı çıkıyordu. Alt komisyonda yapılan değişiklikle bu ifadenin tasarıdan çıkarılması öngörüldü. Muhalefetin bu yöndeki önerisine AKP’li Nedim Öztürk de olumlu oy kullandı.

Tasarıda yine Genelkurmay’ın itiraz ettiği maddeler arasında bulunan ‘askeri personele ruhsat verilmesi’ ile ilgili düzenlemede de Genelkurmay’ın itirazı dikkate alındı. Buna göre de eskiden olduğu askeri personele silah ruhsatı Genelkurmay’ca verilecek. Ancak silah ruhsatlarının kontrolü İçişleri Bakanlığı’nda olacak. Bakanlıkça oluşturulacak birimle verilen silah ruhsatları kontrol edilecek. Tasarıda CHP’li komisyon üyesi Adana Milletvekili Hulusi Güvel, silah edinme yaşıyla ilgili maddeye de itiraz etti. Güvel, av tüfeklerinde silah edinme yaşının tasarıda yer alan 18’den 21’e, diğer tabanca ve silahlarda da 21’den 25 yaşa çıkarılmasını önerdi. Ancak muhalefetin bu önerisi, alt komisyonda kabul görmedi. Tasarıya göre, ayrıca, bir yıldan fazla ceza alanlar, illerde kurulacak komisyonlarca uygun görülürse silah ruhsatı alabilecek.