Adana Tabip Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen etkinliğe “Akılcı İlaç Kullanımı” konusuyla Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Karataş, “Kanserde Erken Tanı, Belirti ve Bulgular” konusuyla Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalından Doç. Dr. İ. Oğuz Kara konuşmacı olarak katıldı.

BİLİNÇLİ TOPLUM, BİLİNÇLİ İNSAN

Güney Eğitim Vakfı Kadın Kollarınca düzenlenen “Kadın ve Sağlık” konulu bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan GEV Kadın Kolları Başkanı Selda Toprak,” GEV Kadın Kolları olarak Bilinçli toplum, bilinçli insan temasıyla her ay farklı konuları işliyoruz. Aralık ayı etkinliklerinin ”Kadın ve Sağlık”   konulu bilgilendirme toplantısında kadınlarımızın sıklıkla karşılaştığı Meme Kanserini, Kanserden korunma yöntemlerini ve ilaç kullanımı hakkında bilgiler alacağız. Bildiğiniz gibi kanser en çok kadınlarımızı etkilemektedir. Kanserden korunmada erken teşhisin hayat kurtardığı bir gerçektir. Bu hastalık ve ilaç kullanımını konularında uzman iki hocamızdan öğreneceğiz. Ben verecekleri değerli bilgiler için hocalarımıza, katıldığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum” dedi.

MEME KANSERİ ERKEN TANISINDA EN ETKİLİ ARAÇ KENDİ ELLERİNİZ

Kanser nedir? Sebepleri, Çeşitleri ve Korunma yöntemlerine açıklık getiren ÇÜ. Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalından Doç. Dr. İ. Oğuz Kara,” Kanser: Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu (önlem alınmaz ise) yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılması ile hastayı ölüme götüren bir hastalıktır. Kadınlarda meme, rahim, mide-bağırsak ve akciğer kanseri sık görülmektedir. Erkeklerde ise prostat, akciğer ve mide-bağırsak kanseri sık görülür. Tütün, diyet, mesleksel, çevre kirliliği, alkol, enfeksiyon, genetik yatkınlık, beslenme alışkanlıkları ve kimyasal maddeler kanser sebeplerindendir. Belirtileri ise vücudun her hangi bir bölgesinde şişkinlik, iyileşmeyen yara, ben ve siğillerde ani büyüme, olağan dışı kanama, yutma güçlüğü, sürekli öksürük ve ses kısıklığı, dönemler halinde ishal-kabızlık, iştahsızlık ve kilo kaybı, vücudun her hangi bir yerinden gelen anormal sıvıdır. Bunlara benzer şikâyetler görüldüğünde hemen bir doktora mutlaka başvurunuz. Kanserde erken tanı tedaviyi kolaylaştırır, tedavi giderlerini azaltır, doku ve organ kaybını önler, sakatlık bırakmaz, hayat kurtarır. Pap smear testi cinsel aktivite başladıktan üç yıl sonra veya en geç 21 yaşından itibaren her yıl düzenli olarak yapılmalıdır” diye konuşan Kara, Kızartmalardan, yanmış yağlardan, kırmızı etten uzak durup, yerine haşlamalar, tavuk- balık gibi beyaz etleri tercih edilmesine, aşırı tuzun mide kanserine neden olduğu, bunun için yiyecekleri tuzlayıp saklamak yerine dondurarak saklamanın daha sağlıklı olduğuna dikkat çekti.

LEBLEBİ-ÇEKİRDEK YER GİBİ İLAÇ KULLANILMAMALI

İlacın hastalıkların tedavisinde, önlenmesinde, tanısında ve tıbbi amaçlarda kullanılması gerektiğini belirten ÇÜ. Tıp Fakültesi Farmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Karataş,” Maalesef toplumumuzda herkes leblebi, çekirdek yer gibi ilaç kullanıyor. Arkadaş, akraba, komşu tavsiyesi ile asla ilaç kullanılmaz, kullanmayınız. İlacı önermeye, zamanını ve dozunu söylemeye tek yetkili hekimdir. Grip ve Soğuk algınlığında Antibiyotik kullanalar var. Asla kullanmayınız. Yapılan araştırmalarda Hastaların % 73’ünün ilaçların nasıl kullanılacağını bilmedikleri, Hastalığı ne olursa olsun “ilaca bağımlı olmamalıyım” diye düşündüğü ve ömür boyu alması gereken ilacı almadığı, İlaçları alanların % 50’sinin ilacı doğru olarak kullandıkları, Hastaların genellikle kendini iyi hissedince ilacı kestiklerini görülmüştür. Sizlere önerim ilacınızı doğru yoldan, doğru zaman aralığında, doğru dozda, belirtilen tedavi süresince düzenli ve kesintisiz almanızdır. İlaçların saklama koşullarına uyunuz ve son kullanma tarihlerini kontrol ediniz” dedi.