TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından düzenlenen ve 2 gün süren Bilirkişilik eğitimine 6 ilden 77 inşaat Mühendisi katıldı.

DSİ Seyhan Sami Kayahan Eğitim ve Dinlenme Tesislerindeki seminerin açılışında konuşan İMO Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, bilirkişi, hukuki uyuşmazlıkları çözmekle görevli yargı makamlarının özellikle hâkimin, hukuki bilgi ve tecrübesini aşan, özel ve teknik bilgi ile çözümlenebilecek nitelikte bulunan uyuşmazlıkları raporlayıp mahkemelere sunan kişiler olduğunu söyledi. İMO’nun sürdürülebilir bir eğitim programı çerçevesinde meslektaşlarının konusunda uzman ve yetkin olmasını hedeflediğine dikkat çeken İMO Başkanı Bakır, şöyle konuştu:

“Yargıcın konusu olmayan, mühendislik bilimi içeren teknik konularda uzmanlığınıza bağlı konularda mahkemeler görüşlerinize başvurulacaktır. Sizler olayların çözümünü kolaylaştıracaksınız, çünkü sizler kanunda teknik bilirkişi olarak tanımlanmaktasınız. Sizler taraflardan olmayan üçüncü kişilersiniz. Sizlerin raporladığı teknik bilgileri değerlendirmek ve sentez yapmak görevi yargıca aittir. Sizlerin bilgileri doğru, kolay anlaşılabilir, sorunun çözümüne ışık tutabilir nitelikte olmasına özen göstereceksiniz. Bu nedenle, sizlerin sorumluluğu yargıca bilimsel ve teknik yönden doğru,  okununca anlaşılabilen, bütün yönleriyle sorunun çözümüne ışık tutan teknik bilirkişi raporu mahkemeye sunmaktır.

Bilirkişilik güç bir görevdir. İyi bir bilirkişi olabilmek için sadece bilimsel ve teknik yönlerden rapor hazırlığı yeterli değildir. Bilirkişi, bilimsel sonuçları yargıç için anlaşılabilir hale getirmeyi beceren ve etik değerlere saygılı kişi olmak zorundadır.”

 

2 gün süren Ankara Hakimi Mehmet Şenol ve İnşaat Mühendisi Ercan Çetin’in eğitmen olarak görev aldığı Bilirkişilik Eğitimine Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş İMO Şubelerinden 77 İnşaat Mühendisi katıldı. Eğitim sonunda, İMO Adana Şubesi tarafından eğitmen Hakim Mehmet Şenol ve Ercan Çetin’e plaketleri Şube Başkanı Abdullah Bakır ile eski Şube Başkanlarından Bahadır Acuner tarafından verildi.