Bakır, yaptığı açıklamada, Yaya Hakları Bildirgesi'nin 1990 yılında İnsan Hakları Derneği tarafından düzenlenip kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlatarak, uluslararası normlara bağlı olarak hazırlanan metnin o günden bu yana, kentli haklarının vazgeçilmezi arasında yer alan yaya haklarının korunması ve geliştirilmesinde baz alındığını belirtti. Bakır, "Bu metnin temel özelliği, kentlerin ve kaldırımların insanlar için olduğuna işaret etmesidir. Kent yaşantısının insanın ihtiyacı, güvenliği ve rahatı gözetilerek kurgulanmasını, yerel yönetimlerin kent yaşantısını araçlara göre değil insanlara göre düzenlenmesi çağrısında bulunmaktadır" dedi.
Yayaların, yani kentlilerin hakları bulunduğunu ve bu haklardan herhangi bir nedenle vazgeçilmesi veya taviz verilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Bakır, şöyle devam etti:
"Ne yazık ki, Yaya Hakları Bildirgesi Adana’da ya hiç bilinmemekte ya da yok sayılmakta, kentli hakları çiğnenmekte, kentlerin insanların ihtiyacına göre düzenlenmesi doğrultusundaki evrensel ilke görmezden gelinmektedir.
Anlaşılan o ki, Adana’nın kendine has bir 'bildirgesi' vardır ve bu metnin temel özelliği, insanlara nasıl işkence yapılacağının, kent yaşantısının nasıl çekilmez kılınacağının, nasıl zorlaştırılacağının yer almış olmasıdır. Aksi olsaydı, sokaklar böyle köstebek yuvası haline getirilmez, kaldırım çalışmaları bu kadar geniş zamana yayılmaz, insanlar, esnaf bu denli mağdur edilmez ve kaldırımlar işgal altında bırakılmazdı.
Ne yazık ki bu tablo Adana’nın bir parçasını yansıtmaktadır. Kaldırım, doğalgaz, internet gibi altyapı çalışmaları sokakları, caddeleri, kaldırımları alt üst etmekte, bozulan asfaltın ve parkelerin bir an önce yapılmasına özen gösterilmemekte ve yapım kurallarına hiç dikkat edilmemektedir. Kentimiz, insanlarımız için yaşanmaz hal almıştır. Bırakalım insanları, araçlarla bile kent içinde rahat hareket edebilmek mümkün olmaktan çıkmıştır."
Abdullah Bakır, İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi kamusal sorumluluğu gereği yerel yönetimleri, ilgili kuruluşları, kentli haklarını korumaya çağırdıklarını sözlerine ekledi.