Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, "Kira geliri olan vatandaşlarımızın bu gelirlerini Mart ayının 25'inci günü akşamına kadar bağlı oldukları vergi dairelerine beyan etmeleri ve bu beyanları nedeniyle hesap edilen vergilerini mart ve temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödemeleri gerekmektedir. Meskenlerini kiraya vermek suretiyle kira geliri elde eden vatandaşlarımız, 2009 yılında elde ettiği gelirinin 2.600 TL'lik kısmını beyana konu etmeyerek kalan tutarı beyan edecektir. Ancak kira gelirinin süresinde beyan edilmemesi durumunda, söz konusu 2.600 TL'lik istisna tutarından yararlanılması mümkün değildir." denildi.

Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından kira gelirlerinin kavranmasına yönelik geniş kapsamlı bir yapıldığına dikkat çeken Başkan Aksoy, "Gelir idaresi Başkanlığı Bilgi portalı, Elektrik Dağıtım Kurumu, Tapu Müdürlükleri, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (MERNİS), Su ve Kanalizasyon İşleri müdürlüğü ile banka ve finans kurumlarından gelen bilgilerin çapraz kontrole tabi tutulması sonucunda Adana'da kiraya verilen ilave 15.000 adet ev ve işyeri tespit edilmekle birlikte, başkanlığımızca, semt semt kiraya verilen gayrimenkuller (konut ve/veya işyerleri) etkin bir şekilde takip edilmektedir." ifadesini kullandı.

Kira geliri elde ettiği halde, bu gelirlerini tam ve zamanında beyan etmeyen vatandaşların 2.600 TL tutarındaki istisnadan yararlanamayacağına dikkat çeken Aksoy, "Hem de beyan edilmeyen gelirleri için cezalı işleme muhatap tutulacaktır. Adana Vergi Dairesi Başkanlığı ceza kesmekten çok, bilgilendirici, yol gösterici ve mükellef odaklı anlayış çerçevesinde çalışmalarına devam etmektedir. Çalışmalarımızdaki amacımız, gelir elde ettiği halde beyan edilmeyen tutarlara isabet eden verginin milli ekonomiye kazandırılması, dolayısıyla haksız rekabete karşı tedbir alınmasına yöneliktir. Bu nedenle vatandaşlarımızın kira gelirlerini yasal süresinde beyan etmeleri menfaatlerine olacaktır." ifadesine yer verdi.

Aksoy, konu hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenlerin Adana Vergi Dairesi Başkanlığı merkez binası, tüm vergi dairelerine başvuru yapabileceğini açıklarken, "Real ve CarrefourSA alışveriş merkezinde hizmet stantları açılmıştır. Ayrıca 189 Alo Maliye ve 444 0 189 no'lu telefonları arayarak veya www.gib.gov.tr , www.adanavdb.gov.tr adresine girerek konu hakkında detaylı bilgi alınabilir." dedi.