Kırgızistan Ulusal Kardiyoloji Hastanesi Müdürü Prof. Dr. Aynagül Seksenalievna ve beraberindeki heyet, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar’ı makamında ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Seksenalievna, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden ve özellikle kardiyoloji alanındaki deneyim ve bilgi birikiminden yararlanmak için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi. Kırgızistan’ın coğrafi şartlarından dolayı yüksek bir rakıma sahip olduğuna dikkat çeken Seksenalievna, “Yüksekliğin fazla olmasından dolayı ülkedeki kalp rahatsızlığı oranı çok yüksek bir seviyede. Şu an için Kırgızistan’daki ölüm nedenlerinin en başında kalp rahatsızlıkları ve ritim bozuklukları geliyor. Çukurova Üniversitesi’nin yüksek kalifiye personelini referans olarak aldığımız ve üniversiteden daha fazla yaralanmak istediğimiz için bu alanlarda Çukurova Üniversitesi’nden destek bekliyoruz” dedi.
Seksenalievna, geçtiğimiz dönemlerde ÇÜ’den kardiyoloji alanı ile ilgili çalışmalarda bulunan öğretim üyelerinin ülkeye gelerek deneyimlerini aktardığını ve ülke genelinde halen bunların yankılarının sürdüğünü belirterek, “Çukurova Üniversitesi’nin yurt dışındaki kalitesinin farkındayız ve bu bağlamda geçmişte yaptığımız işbirliği protokollerini geliştirmek istiyoruz” diye konuştu.
Aritmik ritim bozuklukları, ortak bir araştırma grubunun oluşturulması ve Kırgızistan’daki kardiyoloji konusu üzerine yetişen doktorların alabilecekleri akademik eğitimler gibi konularda ÇÜ’den destek beklediklerini kaydeden Seksenalievna, Kırgızistan Ulusal Kardiyoloji Hastanesi’nde Kırgız-Türk Araştırma Bölümü kurmak istediklerini de sözlerine ekledi.
Rektör Kibar ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, geçtiğimiz günlerde yine Kırgızistan’dan Uluslararası Kırgızistan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Asylbek A. Aidaraliev’i ağırladıklarını ve her iki üniversitenin eğitim alanında işbirliği protokolü imzaladığını hatırlatan Rektör Kibar, gerek Sağlık Bakanlığı gerekse Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) nezdinde yapılacak bir ön çalışma ile Kırgızistan Ulusal Kardiyoloji Hastanesi ile işbirliği içinde olmaktan mutluluk duyacaklarını söyledi.
Ziyaret sonunda Kırgız heyet, Rektör Kibar’a geleneksel Kırgız giysisi ve yönetici konumunda olan kişilere verilen özel bir kamçı hediye ederken, Rektör Kibar da konuklarına, Adana’nın en eski fotoğrafını ve 1530’ların Adana’sını anlatan minyatür çini tabak hediye etti.