Suriye’deki ‘iç savaş’tan kaçıp, Türkiye’ye sığınan Suriyeliler için Adana’da inşa edilecek olan 10 bin kişi kapasiteli ‘konteyner kent’e tepkiler sürüyor.

Merkez ilçe Yüreğir’e bağlı Düzce, Çotlu, Karaoğlanlı ve Ağzıbüyük köylerinde yaşayan köylüler, Yüreğir Ziraat Odası’nda bölgede üretim yapan çiftçiler ile bir araya gelerek, ortak bir eylem yaptı. Burada ‘konteyner kent’e karşı çıkan köylüler, kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Burada konuşan Refik Karabucak, öncelikle bu alanın dört köyün mera alanı olmasının yanında yerleşim bölgelerinin de çok yakınında yer aldığına dikkat çekerek, “Bu alandan DSİ’nin basınçlı su projesinin ana hatları geçiyor ve hemen 100 metre yakınında doğalgaz borusu da yer alıyor. Tüm bunları kimsenin bilmediğini düşünüyor, kamu kurum ve kuruluşlarının dikkatini bu noktaya çekmek istiyoruz” dedi.

Karabucak, ‘konteyner kent’ yapılmak istenen alanın bölge köylülerince hayvancılık için kullanıldığını, bunun yanında bölgeden geçen DSİ suyu ile Türkiye’deki erken üretilen soğan, patates ve birçok sebze ve meyvenin de yine söz konusu alanda üretildiğine dikkat çekti. Karabucak, “Bu 17 bin 500 dekarlık alanın sulanması için DSİ’nin 40 milyon TL’lik bir yatırımda bulunduğunu da kimse bilmiyor. Bunların dikkate alınması gerek” diye konuştu.

Tüm bunların bilinmesine rağmen neden bölgenin ‘konteyner kent’ için seçildiği sorusuna yanıt aradıklarını dile getiren Refik Karabucak, “Sayın Valimiz Hüseyin Avni Coş’un, yanlış yönlendirildiğini düşünüyoruz. Onu kim ya da kimlerin yanlış yönlendirdiğini, neden böle bir şey yaptıklarını da merak ediyoruz. Bizler, bu alan yerine atıl tarım alanı olmayan, yerleşim bölgelerine uzak bir başka alanın seçilmesini talep ediyoruz” ifadesini kullandı.

Suriyeli sığınmacılar için diğer illerde yapılan ‘konteyner kentler’in o bölgelerde ne gibi sorun ve sıkıntılara neden olduğunu çok iyi bildiklerini kaydeden Karabucak, Adana’nın göç alan bir bölge olduğunu hatırlattı ve Suriyeliler ile birlikte bu göçün daha da artacağı uyarısında bulundu. Siyasilerin de kendilerine destek vermesini beklediklerini vurgulayan Karabucak, kamuoyunun da konuya duyarlı olmasını istedi.