TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’nin (ICOMOS), 2017 etkinlik teması olan “Kültürel Miras ve Sürdürülebilir Turizm” başlıklı etkinlik 28-29 Nisan 2017 tarihlerinde, Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde yapılacağını bildirerek tüm kamuoyunu davet etti.

AMAÇ BİLİNÇLENDİRMEYİ ARTTIRMAK

ICOMOS ve etkinlik hakkında bilgi veren Başkan Ozan Tüzün, “1964 yılında Venedik tüzüğünün imzalanmasından sonra,  1965 yılında Varşova’da UNESCO, İCCROM ve İCOM huzurunda kurulan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) bugün, 144 ülkenin koruma alanında çalışan meslek adamını bir çatı altında birleştiren bir sivil toplum örgütüdür. ICOMOS, Koruma alanında bilgi ve deneyim paylaşımı,  belge merkezlerinin oluşturulması, koruma, bakım ve onarım değerlendirilmesi konusunda uluslararası anlaşmaların benimsenmesi ve uygulanması, koruma uzmanlarının yetiştirilmesi için eğitim programları hazırlanmasını kendisine amaç edinmekte,  diğer üye ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de koruma amaçlı güncel gelişmeleri tartışmak ve bilinçlenmeyi artırmaya yönelik etkinlikler düzenlemektedir” 

KÜLTÜR VARLIKLARINI GELECEĞE AKTARMAK GÖREVİMİZDİR

Ozan Tüzün, “Venedik Tüzüğü’nün giriş bölümünde; “Geçmişten mesaj taşıyan, kuşakların mirası olan anıtlar eski geleneklerin yaşayan tanıkları olarak günümüze ulaşırlar. İnsanlar, eski eserleri insanlığın ortak mirası olarak değerlendirmektedir. Onları gelecek kuşaklar için korumanın ortak sorumluluk olduğu artık kabul edilmiştir. Kültür varlıklarını özgünlüklerinin tüm zenginliği ile geleceğe aktarmak görevimizdir” denmektedir. Bu görüşü benimseyen ve bu yöndeki etkinlikleri destekleyen Mimarlar Odası Adana Şubesi olarak, milli komite içinde yer alan üyelerimize çabalarından, Yerel Yönetim ve Üniversitelerimize katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. ‘Anıtlar ve Sitler Günü’ kapsamında  gerçekleşecek söz konusu etkinlikte, konusunda uzman pek çok katılımcıyı dinleme fırsatıyla gerçekleşecek olan “Kültürel Miras ve Sürdürülebilir Turizm” konulu etkinliğe tüm  halkımızı davet ediyoruz.” diye konuştu.