Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı konteynerleri teslim etmek ve hasar tespit çalışmalarını yakından izlemek için Van’a gitti.

 

Konteynerlerin kamyonlara yüklenmesini yakından takip eden Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı,”  Mimarlar Odasının Bakanlıkla yaptığı görüşmeler sonucunda Van’da meydana gelen depremde hasar tespit çalışmalarının Van Valiliği, Van Belediyesi ile Mimarlar odası ve İnşaat Mühendisleri odasının katkılarıyla yapılmasına karar verilmiş, yapılan protokol çerçevesinde çalışmalara hızla başlanmıştır. İlk etapta 50 Mimar ve 50 İnşaat Mühendisi deprem bölgesine giderek çalışmalara başlaması için çok kısa bir zaman aralığında hazırlattığımız her biri sekiz kişinin konaklama ihtiyacını karşılayacak şekilde düzenlenen 7 adet ve bir adet idari olmak üzere 8 adet konteynerin Van’a ulaştırılması için 8 kamyon kiraladık. Çalışmalarımızı bir aylık zamanda tamamlamayı hedeflemekteyiz. Ayrıca hasar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra konteynerler orada bulunan ihtiyaç sahibi vatandaşların kullanımı için bırakılacaktır” diye konuştu.

 

Kamışlı,” Yaşadığımız her felakette inanılmaz bir özveri ve gayretle ülkemizin ve dünyanın her yerinden gelerek çalışan değerli yardım ekipleri ve basın emekçilerimiz de canlarını yitirenler arasında yer almaktadır. Ancak yaşanan depremler sonrasında hep birlikte tanık olduğumuz süreç; bugüne değin eleştirdiğimiz sadece deprem sonrasına hazırlığı öngören yara sarma politikalarımızın bile iflas ettiğini göstermektedir. Van, Erciş ve köylerinde barınma ihtiyacı olan insan sayısı tahmin edilenlerin çok üstündedir ve bu amansız kış şartlarında hala çadır kuyruklarında bekleyen çok sayıda insanımız bulunmaktadır. Çadır bulabilenler ise çok zor geçen kış koşullarına dayanıklı ve yeterli donanıma sahip olmayan çadır alanlarında yeni bir afeti yaşamaktadırlar. Bölgede halen devam eden deprem koşulları, kentsel ve kırsal yapı stokunun aldığı orta ve ağır dereceli hasarlar ve iklim koşulları nedeniyle ortak yemekhane, sağlık ocağı, mobil tuvalet, banyo gibi donanımları olan geçici barınma alanlarına acil ihtiyaç bulunmaktadır.  Aksi takdirde özellikle yaşlı ve çocuk ölümlerinin ve salgın hastalıkların önüne geçmek imkânsız hale gelecektir” dedi.