Baro Başkanı Av. Veli Küçük, konuya ilişkin yazılı açıklamada görüş, düşünce ve tespitlerde bulundu.  

"İstiklal Mahkemesi zabıtları ve tarihi gerçekler ortadadır. İskilipli’nin milli mücadele düşmanlığı sadece şapka risalesi değildir, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nu tamamen veya kısmen tağyirdir. (Değiştirmek için başkaldırıdır.)  Babaeski Müftüsü Ali Rıza ile Âtıf Hoca’nın Millî Mücadele’de batı Anadolu’yu işgal etmiş olan Yunan ordusuna direnilmemesi için faaliyet gösterdikleri mahkemece belgelenmiştir.

Kuvâ-yi Milliyeye ve Kurtuluş Savaşına karşı bildiriler yayınlayan ve sözde fetvalar veren kişilerin, bu bildirilerin Yunan uçakları ile yurdun her köşesine dağıtıldığı herkesçe malum İskilipli Atıf'a mezar ziyareti yapıp "şehit" ilan eden zihniyet gerici ve çağdışı bakış açısının ve dahi pervasızlığın, tarih bilmezliğin örneğidir. 

Bu anma törenine bütün devlet erkanının katılmaları ise büyük bir gaflettir.

İktidara kendisini beğendirmek isteyenler milli mücadele karşıtlarının mezarına giderek burada nutuk atıyor, itibarlarının iadesinden söz edebiliyor. Memleketi olan Çorum’da Cumhuriyet Parkı’nın adı değiştirilip ismi parklara ve hastanelere veriliyor. Yani, açık bir şekilde Milli Mücadele, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet düşmanlığı yapılıyor.  Zaten Cumhuriyet düşmanlığı yapmanın bir yerlere mesaj verme noktasında moda olduğu günlerdeyiz.

En acı ve gülünç olanı da; Millî Mücadele ile kurulan, Türkiye Cumhuriyeti’nde bu cesareti bulabiliyor olmalarıdır.  Bu anmaya katılan ve pervasız söylemlerin sahipleri devlet erkanı görevinden alınmalı, Cumhuriyet Savcıları gereğini yapmalıdır. Cumhuriyetim izin 97 yıllık ahip çıkacağımızı, Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaş, muasır medeniyet seviyesine ulaşma hedefi için mücadelemizi ortaya her daim koyma kararlığımızı ve yavrularımızı karanlık düşüncelere asla teslim etmeyeceğimizin bilinmesini bir kez daha haykırıyoruz.” ifadelerini kullandı.