Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde Türkiye’de ilk kez tüm sanayicilerin faydalanabilecekleri Ortak İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi oluşturuldu. İşyerlerine işyeri hekimliği ve iş güvenliği hizmeti verilmesine ilişkin protokol, bu konuda  8 ayrı teklif arasından en uygun fiyatı veren firma ile imzalandı.

OSB Başkanı ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyesi  Bekir Sütcü, Çukurova OSGB Eğitim Hizmetleri Tıbbi Malzeme Tic. LTD. Şirketi ile gerçekleştirilen protokol imza törenindeki konuşmasında,  sanayicinin ihtiyaç duyduğu tüm hizmetleri  bölge bünyesine getirme konusundaki çabalarının sürdüğünü vurguladı.

Sütcü, yasa gereği artık tüm işyerlerinin işyeri hekimliği hizmeti ile iş sağlığı ve güvenliği konusundaki tedbirleri alma zorunluluğu bulunduğunu belirterek, ‘’Bu hizmetleri bugüne kadar her sanayici bireysel olarak farklı yerlerden alıyorlardı. Bu da o işyerinin çalıştırdığı işçi sayısına göre ciddi bir maliyete neden oluyordu’’ hatırlatmasında bulundu.

Bu hizmeti getirmekteki üç ana amaçlarına dikkati çeken Başkan Sütcü, ‘’Birincisi; iş kazası ve meslek hastalıklarını minimize etmek, ikincisi;  sanayicilerimizin üzerindeki işyeri hekimliği ve uzmanlığı maliyetini düşürmek ve üçüncüsü;  işgücü kaybını önlemek’’ dedi.

Sütcü, Türkiye’deki Organize sanayi bölgeleri içinde ilk kez böyle bir uygulamayı getirmiş olmanın da ayrıca sevincini yaşadıklarını belirterek, ‘’Adana OSB olarak biz bu hizmetin sanayicilerimize profesyonelce verilmesini sağlamakla kalmayıp, işverenlerin bu konudaki maliyetlerini de yüzde 50-60 oranında düşürmüş olacağız’’ diye konuştu.

İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda yapılan değişikliklerin ortak birim oluşturulmasına izin verdiğini belirten OSB Başkanı Sütcü, şöyle devam etti:

‘’Biz Türkiye’deki  OSB’ler  içinde  iş kazası ve meslek hastalığının en düşük olduğu bölge olması hedefindeyiz. Çünkü,  biz sanayiciler için çalışanlarımızın sağlığı ve iş güvenliği öncelikli konuların başında gelir. Tüm sanayicilerimiz de bu düşünceden hareketle yasal ve insani tüm sorumluluklarını yerine getirmektedirler.’’

Ortak sağlık ve güvenlik birimi protokolü imzaladıkları söz konusu firmaya OSB bünyesindeki Sağlık Ocağı binasını tahsis ettiklerini belirten Başkan Sütcü, bu binanın demirbaş donanımı ile birlikte teslim edileceğini vurguladı.

Ortak Sağlık Biriminin 350-400 metrekarelik bir alanda hizmet vereceğinin altını çizen Başkan Sütcü,  halen faaliyette bulunan 336 sanayicinin bu merkezden en iyi şekilde ve mevzuata uygun olarak faydalanabileceklerini kaydetti.

Sütcü, bu sözleşme ile OSB bünyesinde başka bir ortak sağlık ve güvenlik birimi de kurulamayacağını ancak, isteyen sanayicilerin bireysel olarak ancak dışarıdan hizmet alabilme yollarının da açık olduğunu ifade etti.

Ortak sağlık biriminden faydalanmak isteyen sanayicilerle hizmet alım sözleşmesi imzalanacağını, bu kapsamda da matbu sözleşmeler hazırlandığını anlatan Başkan Sütcü,  bu birimin hizmetlerini verirken sanayicilere mevzuatlarla ilgili danışmanlık desteği de sağlayacağını vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘’Söz konusu firmamız, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ile ilgili faaliyetlerin daha geniş kitlelere ulaşmasını ve gerek işveren gerekse çalışanların İSG konusunda bilinçlendirilmesini sağlamak amacıyla yılda iki kez AOSB bünyesinde ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Paneli’ düzenleyecek.

Firma, bölgede 7-24 sağlık ve acil ambulans hizmeti vermenin yanı sıra, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun anlaşmalı hastaneler aracılığıyla verdiği hizmetleri de daha düşük bir bedelle sunacak.

--