Türkiye'de ilk kez yapılan bu canlı yayında Baro Başkanları internet ortamındaki Adalet Nöbetinde gündemi değerlendirecekleri kısa konuşmalar yaptılar.

Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük’ün yanı sıra; Ankara Barosu Başkanı Av. Erinç Sağkan, Antalya Barosu Başkanı Av. Polat Balkan, Artvin Barosu Başkanı Av. Ali Uğur Çağal, Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun,  Denizli Barosu Başkanı Av. Müjdat İlhan, Diyarbakır Barosu Başkanı  Av. Cihan Aydın, Düzce Barosu Başkanı Av. Azade Ay, Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı, Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, Kocaeli Barosu Başkanı Av. Bahar Gültekin, Mardin Barosu Başkanı Av. İsmail Elik, Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz Şanlıurfa Barosu Başkanı Av. Abdullah Öncel, Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Sedat Tekneci, Tunceli Barosu Başkanı
Av. Kenan Çetin, Van Barosu Başkanı Av. Zülküf Uçar ve  Yalova Barosu Başkanı Av. Fedayi Doğruyol duygu, düşünce ve görüşlerini sosyal medyadan da olsa paylaşarak ortaya koydular.

Baro Başkanı Av. Veli Küçük yaptığı konuşmada şu görüş, düşünce ve önerilerini ifade etti;

“Adalet Nöbeti sevdalılarına ve bu mücadeleye destek olanları ve baro başkanlarını saygıyla selamlıyorum. Dünyamız ve ülkemiz pandemi nedeniyle zor bir dönemden geçiyor. 
Sağlık çalışanlarına emeklerinden ötürü teşekkür ederken, bu süreçte hayatını kaybedenlere rahmet diliyor, hastalığa yakalanan yurttaşlarımıza da acil şifa temenni ediyorum.

SOSYAL DEVLET ANLAYIŞININ YAŞAMA GEÇİRİLMESİNİ BEKLİYORUZ

Adaleti koronavirüsten yaşamı etkilenen tüm yurttaşlarımıza adına talep ediyorum. İşsiz kalan, sağlık sorunu yaşayan, kirasını ödeyemeyen, işyerini kapatmak zorunda kalan çok sayıda insanımızın var. 

İşsiz sayısının bu süreçte çok artacağı ve bu durumdan dar gelirli ve bağlı çalışan yurttaşlarımızın etkileneceği aşikardır. 

Toplumsal dayanışma ve birlikteliğin devletimiz tarafından sosyal adaleti yaşama geçirilmesini talep ediyorum.

EŞİTLİK İLKESİNİN YAŞAMA GEÇMESİ GEREKİR

Bu süreçte infaz düzenlemesi adı altına bir ‘af’ yasası çıkarıldı. Eşitlik ilkesine uygun olmayan ve ayrımcılık yasağını ihlal eden bu düzenleme ile tutuklu meslektaşlarımız ve görevini yapan gazeteciler gibi önemli insan hakları savunucuları, farklı ses ve muhalif kimliklere sirayet ettirilmeyen düzenlemeler doğru olmamıştır.

Yapılan bu düzenlemede de düşünce ve ifade özgürlüğü, hukuk devleti ve demokrasi kavramı çerçevesinde eşitlik ilkesinin yaşama geçmesi gerekir. 
Burada da adalet talep ediyorum. 

HAK, HUKUK VE ADALET…

Bugün çok üzücü bir haber aldık. Ölüm orucundaki sanatçı Helin Bölek’den sonra Mustafa Kocak da ölüm orucunda yaşamını kaybetti. Burada Adil yargılanma hakkı ve özgürlük talep edenlere her kim olursa olsun siyasi iktidarın evrensel ilkeler çerçevesinde duyarlı olması  gerekir. Zira insan yaşamından daha değerli ve kutsal bir şey yoktur. Eğer insanlar yaşamlarını ortaya koyacak ölçüde bir reaksiyon gösteriyorsa onları anlayıp, dinlemek gerekir. Bu durumda olan Av. Ebru Timtik ve Av. Aytaç Ünsal gibi meslektaşlarımız da var. Bu arkadaşlarımızın sesinin duyulması için de adil yargılanma haklarının yaşama geçirilmesi için adalet istiyorum. 

Tunceli’de üniversite öğrencisi Gülistan Doku 5 Ocak 2020 tarihinden itibaren kayıp ve ne yazık ki üzerinden geçen 110 güne rağmen halen bulunamadı. Ailesinin bilgi edinme hakkı var. Sorumluluk sahiplerinin en ince noktasına kadar araştırma yapılması için devletimizin, kolluk güçlerinin daha çok çaba harcaması gerekir. Ben onun için de bu pandemi gündemi günlerinde bile erkek şiddetine ve cinayetine maruz kalan kadınlarımız için de adalet  talep ediyorum.

Zor süreçte meslektaşlarımızla dayanışma ve onlara katkı sağlamak amacıyla yardım kararı aldık. Belirlenen bir bütçe çerçevesinde cüzi de olsa katkı ile 2020 yılı aidatının alınmaması ve yeni bir yardımlaşma sandığı kurulması çabamız var. Adalet  her yerde tecelli etmelidir.”