Sözütek, söz konusu uygulamanın kendi teklifleri olduğunu belirterek, uygulamanın yaşama geçmesi durumunda kent trafiğinin rahatlayacağını, ulaşımın ucuzlayacağını, Büyükşehir Belediyesi’nin yıllık 70 milyon TL zarardan kurtulup kara geçeceğini ve toplu ulaşımın disipline edileceğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Zihni Aldırmaz’ın Pazar günü yaptığı “Toplu ulaşımda ortak havuz” teklifini değerlendiren Sözütek, söz konusu projenin 11 Nisan 2011 tarihinde Minibüsçüler Esnaf Odası’nın bir teklifi olarak Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na sunulduğunu bildirdi.

 

‘TEK ÇATI, TEK HAVUZ’

Adana’nın ve Adanalıların menfaati için böyle bir teklif verdiklerini anlatan Sözütek, projenin adının ise “Tek çatı, tek havuz” olduğunu kaydetti. Oluşturulacak sistemde mevcuttaki minibüslerin, özel halk otobüslerinin ve belediye otobüslerinin kaldırılacağını ifade eden Sözütek, önce Adana’da yolcu sayımı yapılacağını sonra da kaç otobüse ihtiyaç olduğunun hesaplanacağını belirtti. Sisteme bin 86 minibüs, 418 de halk otobüsü esnafının dahil olacağını anlatan Sözütek, hiç kimsenin aracının olmayacağını, herkesin şirkette hisse sahibi olacağını, aynı şekilde Büyükşehir Belediyesi’nin de belli bir payının olacağını ifade etti.

Böylece Büyükşehir Belediyesinin toplu ulaşımdan kaynaklanan yaklaşık 70 milyon TL’lik zararının sona ereceğini ve havuzdan alacağı payla kara geçeceğine dikkati çeken Sözütek, düzenleme ve denetleme yetkisinin de yine Büyükşehir’de olacağını söyledi.

 

100 KİŞİLİK, ÇİFT KATLI

KÖRÜKLÜ OTOBÜSLER

Sözütek, uygulamanın yaşama geçmesiyle birlikte esnafın da disipline olacağını ve kurumsal bir kimliğe dönüşeceğini vurgulayarak, esnaf açısından da iyi olacağını ve esnafın tek çatı altında el birliği ile çalışacağını aktardı.

Sözütek, uygulamanın getirdiği diğer yenilikleri şöyle anlattı: “Belediyenin mevcut sistemde çok büyük zararı var ve bu bize de zarar ettiriyor. Ne dolmuşçu ne de otobüsçü para kazanıyor. Bu sistem Türkiye’de bir ilk olacak. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri başka kentlerde çalışma yaptı. Otobüslerdeki muavinlik sistemi de parayla insan taşımaları da yasal değil. Havuz sisteminde ise her şey kayıt altında olacak. Bir damla bile kayıt dışı olmayacak. Muavin olmayacak. 12-14 metrelik, 2 katlı, körüklü ve en az 100 kişiyi taşıyacak otobüsler olacak. Böylece hem toplu taşıma ucuzlayacak hem de esnafın masrafı azalacak. Belediyedeki o hantal yapı da ortadan kalkacak. Yolcu kapma tartışmaları, hattıma girdin kavgaları olmayacak. Ayrıca trafik de çok rahatlayacak. Her şey çok modern olacak.”

 

ADANA’NIN YARARINA OLACAK

Minibüsçü esnafının da bu uygulamaya razı olduğunu dile getiren Sözütek, herkesin eşit şartlarda çalışıp, adaletli bir biçimde kazanacağının altını çizerek, “Birileri bundan bir beklenti içerisine girerse olmaz ama ben inanıyorum ki Adana’nın çok büyük yararına olacak bir uygulama. İlerleyen günlerde konunun taraflarıyla oturup konuşacağız, gerekirse bazı akil adamların, konunun uzmanlarının görüşlerine başvuracağız” diye konuştu.

Kaynak: Günaydın Gazetesi