Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Cumhur ittifakının çoğunluğu elinde bulundurması “Karalar’ın işi zor” yorumlarına neden olmuştu.

O tartışmalar sürerken, Meclis üyeleri ile Başkan Karalar’ın bir şekilde uyuşacağını, gerekçeleriyle yazmıştım. Geldiğimiz süreçte Cumhur ittifakı öngördüğümüz gibi işi sıkı tuttu ve Karalar’a adeta rahat çalışma ortamı bırakmadı.

Ancak Başkan Karalar,  siyasi zekâsını kullanarak yaptığı son manevra Cumhur ittifakının MHPli kanadını zora soktu. Başkan Karalar 75. Yıl Sanat Galerisinde düzenlediği küçük ölçekli ASKİ’deki israfı ortaya koyan toplantı MHP’yi hareketlendirdi. Karalar,  bazı hata ve usulsüzlükleri anlattıktan sonra “1 ay sonra Büyükşehir ile alakalı toplantı yapacağı” mesajını vermesi aslında bir satranç oyununun ilk hamlesiydi.

MHP kanadı buna yanıt verdi. Hatta sözlü toplantı yapıp esti gürledi.

Amma ve lakin bu davranışla aslında Karalar’ın siyasi mesajının alındığı izlenimi ortaya çıkıyordu.

Yani, Başkan Karalar yaptığı siyasi manevra ile MHP’lilere “Halka hizmet etmeye çalışıyorum. Sizin kötü yönetiminiz yüzünden büyük borç kaldı. Bu borcun karşılığı olabilecek hizmette yok. Hizmet yapmama engel olmayın. Yoksa ulusal medyayı da getirir hakkınızdaki suç duyuruları dışında yaptıklarınızı kamuoyuna tane tane anlatırım” mesajını verdi.

Sözlü’nün yanıtı “Korkumuz yok” anlamı taşısa da kendi aldığı personelin riske girmemesi ve yaptıklarının anlatılmaması için bir uzlaşı sezinliyorum.

Bu uzlaşı sinyalinin Bütçe görüşmelerinin öncesinde olması da tesadüf olmasa gerek. Karalar’ın Meclis’te MHP’nin desteğini alması hiçte uzak ihtimal değil.

Başta İstanbul, Ankara gibi kentlerle Adana Büyükşehir Belediye Başkanlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınması beklentisiyle sıkı sıkıya tutunan Cumhur ittifakı üyeleri, görevden el çektirmenin gündemden çıkmasıyla yollarını bile ayırabilir.

Çünkü Belediye Başkanlıklarını elinde bulunduran Meclisteki tüm partilerin birbirine en çokta MHP’nin Karalar’a ihtiyacı var.

Karalar’a zorluk çıkarılırsa, en büyük zorluğu İlçe Belediyelerinin çekmesi muhtemel.