.

İYİ Parti, Millet İttifakının doğal olarak seçimin ardından sona ermesiyle yerel seçim stratejisini uygulamaya başladı.

Bu çerçevede Genel Başkan Meral Akşener parti Kurultayında CHP’ye sert eleştiriler yöneltmiş ve ”Herkes Yoluna” resti çekmişti. Akşener yerel seçim konusundaki  “İttifak” söylentileri için de “Bizim de taleplerimiz olacak” demişti.

Bu sürecin ardından Adana özelinden baktığımız da Ceyhan Belediye Meclisinde EYT’lilerin tazminatları için talep edilen borçlanma isteğine ret verilmesi net bir mesaj gibiydi. İYİ Parti EYT’liler için borçlanmaya talebine sıkça eleştirdiği AK Parti ve MHP ile birlikte “Hayır” oyu verdi.  Böylece CHP’ye ciddi bir engel olmuş oldu.

Bunun yanı sıra Yüreğir Belediye Meclisinde de benzer durum yaşandı. İYİ Parti önceki oturumlarda 189 kişinin yaşadığı Yemişli Mahallesinde Cami ile Kuran Kursu için taşınmaz tahsisi için AK Parti ve MHP ile birlikte hareket ederek CHP’ya yalnız bıraktı.

Konular bağımsız gibi görünse de bu durum, yerel seçimlerde pazarlık gücünü artırmak için “Bende Varım” hamleleri olarak ön plana çıkıyor.

İYİ Parti, bu seçimde kazanılmasına kesin gözüyle bakılan Merkezden 1-2 belediyeyi talep edebilir. Bu konuda Çukurova Belediyesi ilk sırada.

Bilindiği üzere Başkan Soner Çetin İYİ Parti ile de CHP ile de sıkı ilişkiler içinde. İYİ Parti, Başkan Soner Çetin’i kendi partilerinden Aday olmasını talep edilebilir.
Bu olmazsa Başkan Soner Çetin’in “İYİ Parti” kontenjanından CHP’den aday olmasını isteyebilir.

(Malum CHP, HDP’nin talebi üzerine CHP’de yıllarca siyaset yapmış olan Kamuran Karaca’yı Yüreğir Belediyesi Başkan Adayı yapmıştı.)

Bu adım atılır mı?

Baktığımızda, Başkan Soner Çetin’in adaylığına en başta Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın karşı çıkacağı sır değil. Başkan Çetin’in, son hizmet açılışını Meral Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu yan yana getirerek yapması aslında bir işaret veriyor. Ve Başkan Çetin, “Akşener ve Kılıçdaroğlu arkamda” algısını oluşturarak bir sonraki seçimde adaylığını ilan etmiş gibiydi.

Olur mu?

Bekleyip göreceğiz.

Şu da bir gerçek ki, önümüzdeki günlerde İYİ Partinin yeni ve benzer hamlelerini görebiliriz.

Bu konuda yakın gelecekte daha net bir analiz yapabiliriz...

Ancak bu hesaplar yapılırken şunu da unutmamak gerekiyor.

Midyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olmamak gerek….